“Încă mai simt mirosul de cadavre”. O tânără soldat vorbește despre viața de pe front
Patru femei își împărtășesc poveștile și perspectivele despre cum este să lupți în prima linie împotriva Rusiei. Una dintre ele este Andriana Arekhta, o tânără mamă cu un master în politici publice, care își petrece zilele și nopțile luptând pe frontul din Ucraina. “Aceasta este o bătălie pentru democrația însăși. Dacă noi cădem, Europa este următoarea”, a spus Arekhta.
În timp ce președintele rus Vladimir Putin mobilizează mai multe trupe și își intensifică războiul în Ucraina, o delegație formată numai din soldați ucraineni de sex feminin se află săptămâna aceasta la Washington D.C. pentru a se întâlni cu legislatorii și pentru a le împărtăși poveștile și perspectivele lor despre cum este să fii în linia întâi.
Scopul întâlnirii este de a mulțumi Statelor Unite pentru sprijinul acordat împotriva Rusiei și de a cere ajutor suplimentar, mai ales că Ucraina anticipează continuarea luptelor în timpul iernii reci și aspre care urmează. Până în prezent, SUA au acordat peste 15,8 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru a ajuta Ucraina., potrivit New York Times.
“Nu este vorba doar despre viață, ci și despre supraviețuire”
Andriana Arekhta, în vârstă de 34 de ani, se afla marți la New York și era departe de câmpurile de luptă, dar era încă bântuită de amintirile – și mirosurile – măcelului din țara sa devastată de război.
Cel mai rău, a spus ea, este “descoperirea cadavrelor de copii și adolescenți care au fost torturați de ruși”.
“Încă mai simt mirosul de cadavre”
Arekhta este una dintre cele patru femei luptătoare care se va întâlni cu legislatori din mai multe comisii ale Congresului, inclusiv Comisia pentru forțele armate ale SUA, Comisia pentru credite a Camerei Reprezentanților și Comisia pentru relații externe a Senatului SUA. Călătoria este finanțată de Institutul Republican Internațional, o organizație non-partizană, non-profit, care militează pentru democrație în întreaga lume.
Mesajul ei este simplu – “Avem nevoie de metal. Plătim pentru asta cu viețile noastre”, a declarat Arekhta, sergent de arme din forțele speciale ale armatei ucrainene și șefă a Mișcării Femeilor Veterane. Ea vrea, de asemenea, să mulțumească SUA pentru armele pe care țara le-a trimis deja. “Armele voastre salvează vieți”, a spus ea.
“Este o bătălie pentru democrație”
Dar, spune ea – în timp ce Putin amenință că va începe să își recruteze cetățenii – nu este vorba doar despre un război de agresiune neprovocat între Rusia și Ucraina.
“Aceasta este o bătălie pentru democrația însăși. Dacă noi cădem, Europa este următoarea”, a spus Arekhta.
Arekhta avea doar 2 ani când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, dar auzise povești despre pericolele imperialismului sovietic – propria ei bunică a fost trimisă în Siberia în timpul perioadei comuniste, spune ea.
Arekhta, ai cărei ochi fermi au văzut prea multe, își terminase masteratul și semnase un contract pentru a lucra în Japonia când Rusia a invadat Crimeea în 2014. A lucrat ca activistă și apoi s-a alăturat primului ei batalion de luptă în mai 2014. La fel ca mulți dintre colegii ei soldați – nu le-a spus părinților ei. Apoi, un fotograf de la New York Times i-a făcut o fotografie.
“Mama mea știa că sunt eu”
“Am purtat o cagulă care îmi acoperea fața. Tot ce se putea vedea erau ochii mei, dar mama mea știa că sunt eu”, a spus ea.
Arekhta și-a întâlnit soțul, Max, pe front. “A fost dragoste la prima vedere”, a spus ea, adăugând că a încetat să lupte abia în 2015, când era însărcinată în cinci luni cu fiul lor, Makar.
În următorii șapte ani, ea a lucrat ca șefă a mișcării femeilor veteranilor ucraineni, ca consilier al Națiunilor Unite pentru afacerile veteranilor și ca “soție de militar”.
Pe atunci, femeilor nu li se permitea în mod oficial să facă parte dintr-o unitate de luptă, așa că în documentele sale figura ca “croitoreasă” de luptă. Dar când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, Arekhta s-a întors pe front, luptând alături de soțul ei. Unul dintre cei mai buni prieteni ai lor, un și nașul lui Makar, au fost uciși.
“Acum, că sunt mamă, este mai greu să fiu în linia întâi. Înainte era mai ușor să lupți. Acum sunt responsabilă pentru copilul meu”, a spus ea.
Femeile soldat ucrainene au jucat un rol din ce în ce mai important de la invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape șapte luni, care a provocat moartea a aproape 6.000 de civili. Femeile reprezintă aproape 25% din forțele armate ucrainene, în creștere cu aproape 10% de la începutul invaziei. În comparație, doar 17 la sută din forțele armate din SUA sunt femei.
Rolurile de gen au evoluat rapid în armata ucraineană. În 2014, când Rusia a invadat pentru prima dată Crimeea, femeilor ucrainene le era interzis să servească în poziții de luptă, deși unele au găsit o cale de a ocoli restricțiile legale. Dar, în 2018, Ucraina a adoptat o legislație care a acordat femeilor același statut ca și bărbaților în forțele armate.
Când a fost întrebată ce a învățat în calitate de femeie din prima linie, Arekhta a explicat: “Am învățat că femeile ucrainene sunt un fenomen în lume… Am învățat, de asemenea, că [femeile] trebuie să muncească mai mult… pentru a fi profesioniste și pentru a fi egale cu bărbații”.