Poveștile femeilor care s-au înrolat în armata ucraineană. “Sunt subestimate în armată”

18.09.2022, 15:20

Aproximativ 50.000 de femei servesc în forțele armate ucrainene, potrivit oficialilor militari. Pe un câmp cu iarbă îmbibat de ploaie la un centru de pregătire militară, sute de recruți din armata ucraineană sunt aliniați în formație eșalonată, cu armele îndreptate în poziția de a apăsa rapid pe trăgaci.  “Nu știu cum este să fii femeie. Mă bucur că mă aflu aici, pentru că uneori femeile sunt subestimate în armata ucraineană. Dar noi ne descurcăm destul de bine”.

Aceștia exersează despre cum să ia cu asalt o poziție inamică. Sergentul de instrucție care strigă comenzile este Diana, în vârstă de 23 de ani, care este poreclită Sledgehammer. Ea s-a înrolat în armată cu șase luni înainte ca Rusia să lanseze invazia la scară largă împotriva Ucrainei la 24 februarie.

“Nu credeam că voi fi în armată când eram mică”, a spus Diana. “Ca orice fetiță, îmi doream doar să trăiesc o viață fericită, muncind pentru a putea călători și a vedea lumea.”, potrivit aljazeera.com.

“Nu puteam să stau deoparte”

În timp ce tancurile rusești se îndreptau spre Kiev în primele zile ale războiului, fratele Dianei s-a înrolat pentru a lupta împotriva forțelor invadatoare. Diana a decis, de asemenea, să i se alăture și a cerut să fie mutată într-o divizie de luptă a armatei ucrainene.

Ucraina ia în considerare posibilitatea de face serviciul militar să fie obligatoriu

De la invazia rusă în Ucraina, numărul femeilor care s-au alăturat voluntar armatei ucrainene a crescut vertiginos.

Există aproximativ 50.000 de femei care servesc în cadrul forțelor armate ucrainene, dintre care aproximativ 10.000 se află în prezent fie pe frontul de război, fie în posturi care le-ar putea trimite pe front, potrivit oficialilor militari ucraineni. Înainte de invazie, existau aproximativ 32.000 de femei în armată.

Serviciul militar în Ucraina pentru femei este voluntar, dar guvernul ia în considerare posibilitatea de a-l face obligatoriu pentru femeile cu anumite aptitudini. Acesta spune că o decizie nu va fi luată până anul viitor. Ucraina nu a ascuns faptul că are nevoie de mai mulți soldați pentru a duce un război potențial lung împotriva unui adversar cu efective mai mari.

În 2021, armata ucraineană avea 196.600 de soldați, a doua ca mărime din regiune, dar eclipsată de armata Rusiei, care numără 900.000 de soldați, potrivit statisticilor Institutului Internațional pentru Studii Strategice.

În timp ce Kievul cântărește dacă să ordone unor femei să se înroleze în armată pentru a crește numărul celor din rândurile sale, multe femei continuă să se înroleze voluntar.

“Vreau să fiu în prima linie a acestui război pentru că vreau să îi ajut pe soldații alături de care servesc”

Natalia, în vârstă de 38 de ani, a lucrat ca asistentă medicală înainte de război. Ea a spus că a aflat că 90% dintre soldații răniți mor din cauza hemoragiilor, așa că a decis să se înroleze în armată – pe 25 februarie – la o zi după ce Rusia a invadat țara.

Ea este acum medic de teren în armată. Și-a vopsit unghiile în galben și albastru – culorile steagului ucrainean.

Ea a spus că nepotul ei a fost ucis de soldații ruși la periferia Kievului în primele săptămâni ale războiului.

“Trebuie să câștigăm acest război cât mai repede posibil și să ne întoarcem la pace, deoarece orașele noastre sunt distruse și oamenii sunt uciși – bărbați și femei.”

“Femeile sunt subestimate în armata ucraineană”

Katya, în vârstă de 25 de ani, a declarat, de asemenea, că invazia Rusiei în țara sa a fost cea care a determinat-o să se înroleze recent în armată. Ea se antrenează, de asemenea, ca medic pe câmpul de luptă.

“Nu puteam să stau cu mâinile în sân în timpul acestui război”, a spus ea. “Vreau să salvez oameni și să lupt pentru independența față de Rusia pentru țara mea, astfel încât copiii mei să nu fie nevoiți să treacă niciodată prin așa ceva.”

Când a fost întrebată cum este să fii o femeie în armată în mijlocul unui război, ea a spus: “Nu știu cum este să fii femeie. Mă bucur că mă aflu aici, pentru că uneori femeile sunt subestimate în armata ucraineană. Dar noi ne descurcăm destul de bine. Uneori avem mai multă forță. Suntem dinamice și inspirăm patriotismul războinicilor noștri pentru a lupta până la capăt”.

citește și...