Victimele violurilor din Ucraina suferă în tăcere. „Îi este prea rușine să meargă la medic”

08.06.2022, 18:40

Când războiul a izbucnit în Ucraina și au început să iasă la suprafață rapoarte potrivit cărora soldații ruși foloseau violul ca armă de război, Yulia Sporysh nu era sigură că este persoana potrivită pentru a ajuta. Cazul unei tinere care a fost violată cu un ustensil de bucătărie este socant. „Numai atunci când sunt în preajma cuiva care înțelege că în timp de război, violul este o formă de tortură”.

 

Dar îndemnată de partenerii de la Divchata, un mic ONG care lucrează în principal pe educația pentru sănătate pentru fete, a înființat o linie telefonică în aprilie pentru a consilia și sprijini victimele.

Oficiali ucraineni acuzau trupele ruse de abuz sexual generalizat și sistemic, iar Divtchata a fost gata de telefon. Cu toate acestea, după trei luni de război, telefonul nu a sunat deloc.

Nu avem plângeri de la victime

„Există încă un stigmat uriaș. Există această idee că victima ar fi generat problema”, a spus Sporysh pentru AFP, explicând de ce oamenii ar putea să nu reclame.

„Avem solicitări de la rude și de la voluntari”, a adăugat ea, „dar nu direct de la victime”.

Ce a declarat Zelensky

Invazia Moscovei a generat un val de acuzații de violență sexuală comise de trupele sale în Ucraina.

Zelensky a declarat în aprilie că trupele ruse care s-au retras după ce au încercat să cucerească capitala Kiev au lăsat în urma lor „sute” de victime ale violului, inclusiv copii.

AFP a vorbit cu o femeie din sudul țării care a spus că a fost violată de mai mulți soldați ruși.

Kievul a anunțat săptămâna aceasta că inițiază primele proceduri judiciare împotriva unuia dintre soldații Moscovei pentru violență sexuală.

„Prea rușinos”

Totuși, activiștii însărcinați să ajute oamenii ale căror vieți au fost zdrobite de viol trebuie mai întâi să-i convingă să rupă tăcerea.

„Victimele, în cea mai mare parte, nu sunt pregătite să se prezinte la forțele de ordine și unele dintre ele nici măcar nu sunt pregătite să primească tratament medical de specialitate”, spune Yuliia Anasova, avocat la La Strada.

Cunoscutul grup pentru drepturile omului, care are și un număr de telefon pentru victimele violurilor din război, a primit puțin zeci de apeluri în legătură cu 17 persoane, inclusiv de la un bărbat.

„Spune că îi este prea rușine să meargă la medic”, a declarat Anasova pentru AFP.

Toți cei care s-au adresat au fost violați de soldați ruși și mai ales în propriile case, a spus ea, dar doar trei au depus plângeri oficiale.

„Sunt chiar mai puțin pregătiți să meargă la poliție decât să caute tratament medical”, a spus Anasova.

Avocatul a spus că anchetatorii Ucrainei, adesea slab pregătiți, și-au modernizat recent modul în care lucrează, dar încă supun victimele mai multor interogații și examinări medicale care contravin recomandărilor internaționale.

O unitate de poliție dedicată care lucrează în regiunea Kiev a identificat 13 victime ale presupuselor abuzuri sexuale din partea soldaților ruși, a declarat ministrul adjunct de Interne Kateryna Pavlichenko.

„Informație, nu emoție”

Dar psihologul militar Natalia Zaratska crede că este prea devreme pentru ca poliția să iasă în căutarea victimelor.

„Ar fi mai logic să vorbești cu ei în șase luni, când vor avea un control mai bun asupra amintirilor lor”, a spus ea pentru AFP.

Totuși, Zaratska crede că este o muncă „urgentă” de făcut. Ea înțelege că victimele au nevoie de sprijin, dar crede, de asemenea, că „nu vor veni la noi”.

Discuțiile tacite despre violențele sexuale comise de soldații ruși au pătruns în toate colțurile orașului unde sătenii au fost găsiți împușcați cu mâinile legate la spate după ce ocupanții lor s-au retras.

„Un medic mi-a spus că timp de o lună, ambulanța a preluat doar femei care aveau această problemă”, a declarat pentru AFP Volodymyr Strilets, instalator în vârstă de 45 de ani, din Bucha.

Andrei Halavin, preotul care prezidează biserica ortodoxă locală, navighează cum să conducă cel mai bine conversația cu credincioșii. „Mai bine să nu vorbim despre asta”

„Este mai bine să nu vorbim despre asta”, a spus el pentru AFP, în Bucha, îmbrăcat în haine negre de cleric. „Oamenii trebuie să-și continue viața”.

Câțiva oficiali au făcut publice, în mod controversat, detalii grafice despre acuzațiile de viol și abuz sexual, inclusiv Avocatul Poporului al Ucrainei, care a părăsit postul după ce a descris un incident în care o tânără a fost violată cu un ustensil de bucătărie.

„Este total lipsit de etică”, a spus Zaratska. „Poate crea o a doua traumă. Dacă societatea ar fi mai sensibilă la această problemă, am putea auzi mai multe de la victime.”

Din nou, a spus ea, victimele au ezitat adesea să abordeze subiectul experienței lor.

„Numai atunci când sunt în preajma cuiva care înțelege că în timp de război, violul este o formă de tortură”, a spus ea.

Ea a spus că trebuie, de asemenea, să fie asigurați că mărturiile lor vor fi tratate cu sensibilitate.

 

citește și...