Contagiunea chineză scăpată de sub control: “Situația cu COVID este mai gravă decât credeți. Mulți oameni mor”

30.12.2022, 14:17
Contagiunea chineză scăpată de sub control: Situația cu COVID este mai gravă decât credeți. Mulți oameni mor
This picture shows Covid-19 patients on beds at Tianjin Nankai Hospital in Tianjin on December 28, 2022. - Cities across China have struggled with surging infections, a resulting shortage of pharmaceuticals and overflowing hospital wards and crematoriums after Beijing suddenly dismantled its zero-Covid lockdown and testing regime. (Photo by Noel Celis / AFP) (Photo by NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Anul Nou Lunar este un motiv de îngrijorare pentru epidemiologii chinezi, care avertizează că următoarele două valuri de infecție vor fi cauzate de călătoriile masive de sărbători. ” Singurul lucru pe care îl pot împărtăși este că situația este mai gravă decât se crede și că mulți oameni mor. Nu voi spune mai multe”, a declarat doctorul Jia într-un mesaj WeChat, care lucrează la camera de urgență a unui spital din Beijing.

În urmă cu câteva ore, guvernul lui Xi Jinping a anunțat că managementul COVID-19 va fi retrogradat de la tipul A la tipul B începând cu 8 ianuarie anul viitor. Acest lucru înseamnă că măsurile de protecție a vieții și sănătății oamenilor vor reveni în vigoare după ce majoritatea restricțiilor au fost ridicate la 7 decembrie.

Măsurile de control includ măsuri de liberalizare a turismului. Adică, străinii vor putea sosi fără carantină și doar cu un test PCR. În plus, chinezilor li se va permite și să părăsească țara, dar națiuni precum India și Japonia au anunțat anterior că vor exista măsuri restrictive pentru aceștia, iar Statele Unite, de exemplu, au decis să ceară un test coronavirus negativ începând cu 5 ianuarie pentru chinezii cu vârsta de peste doi ani care intenționează să intre pe teritoriul lor, transmite as.com.

“Situația actuală nu ne dă motive de optimism”

În ciuda tuturor acestor lucruri, există o teamă reală că infecțiile cu noua variantă de COVID-19 din China vor crește din nou vertiginos. În mod similar, există o teamă actuală în multe părți ale lumii că, într-un moment în care pandemia pare a fi sub control și nu necesită măsuri restrictive majore, o nouă variantă din China aduce lumea înapoi la punctul de plecare după ani de luptă împotriva virusului.

“Situația actuală nu ne dă motive de optimism. Nu știu dacă am depășit deja vârful de decese sau când îl vom depăși. Singurul lucru pe care îl pot împărtăși este că situația este mai gravă decât se crede și că mulți oameni mor. Nu voi spune mai multe”, a declarat doctorul Jia într-un mesaj WeChat, care lucrează la camera de urgență a unui spital din Beijing.

Zeci de milioane de persoane infectate în fiecare zi

Ea adaugă că resursele medicale sunt “insuficiente”, deoarece nu au atât de multe medicamente și echipamente pe cât ar fi sperat. “Abia dacă avem pauze, deoarece există o lipsă uriașă de personal în acest moment. Venim la muncă bolnavi, dar tot nu renunțăm”, spune Jia.

Începând de marți, Comisia Națională de Sănătate a încetat să mai numere “infectați asimptomatici”, deoarece consideră că este “imposibil de știut cu exactitate” câți sunt. Din 3 decembrie, guvernul a susținut că nu au existat decese cauzate de boală, în ciuda faptului că secțiile de terapie intensivă și morgile indică contrariul.

Ultimul raport oficial a raportat doar 4.128 de noi infecții și niciun deces, ceea ce ridică numărul total de infecții simptomatice de la începutul pandemiei la aproape 400.000, iar numărul deceselor la 5.241. Cu toate acestea, presupusul proces-verbal al unei reuniuni a Comisiei Naționale de Sănătate, raportat de Bloomberg, a indicat că numărul real de infecții zilnice ar fi putut ajunge la 37 de milioane.

Temeri legate de Anul Nou chinezesc și posibilele sale consecințe

În primele zile ale acestei luni, aproximativ 248 de milioane de persoane (18% din populația națională) au contractat coronavirusul. Având în vedere această situație, Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat “îngrijorarea serioasă” cu privire la evoluția COVID în China și a cerut “mai multe informații în acest sens”.

Anul Nou Lunar, 21-27 ianuarie, este un motiv de îngrijorare pentru epidemiologii chinezi, care avertizează că următoarele două valuri de infecție vor fi cauzate de călătoriile masive de sărbători. În timp ce valul actual afectează în principal marile orașe, celelalte vor ajunge în zonele rurale, care au sisteme de sănătate foarte sărace.

citește și...