Ce se întâmplă dacă Papa Benedict al XVI-lea moare? Protocolul de urmat și cum îl afectează pe Papa Francisc

29.12.2022, 18:21

Veștile despre starea de sănătate a lui Benedict al XVI-lea nu sunt deosebit de bune, ‘Vaticanul’ anunțând că starea de sănătate a fostului Papă s-a înrăutățit considerabil și că fostul șef al Bisericii până în 2013 se află într-o stare de sănătate delicată. Ce se întâmplă dacă Papa Benedict al XVI-lea moare? Protocolul de urmat și cum îl afectează pe Papa Francisc

La cei 95 de ani ai săi, ne face să ne întrebăm cum va fi înmormântarea sa în caz de deces. Deși nu există un protocol stabilit pentru decesul unui papă emerit, dioceza va acționa în conformitate cu liniile directoare pentru organizarea funeraliilor unui pontif în activitate.

Singura diferență este că nu va exista un conclav pentru a alege un nou papă, deoarece nu este vorba de moartea unui papă “domnitor”, transmite marca.com.

Iată ce spune Ritualul Roman

Ritualul liturgic care va fi oficiat pentru înmormântare va fi un doliu oficial de nouă zile. Funeraliile vor avea loc în Bazilica Sfântul Petru, iar trupul său va fi înmormântat în criptă, nu mai devreme de patru zile și nu mai târziu de șase zile de la deces.

Înainte ca toate acestea să se întâmple, trupul său va fi așezat într-un catafalc, un fel de cadru acoperit cu pânză neagră care reprezintă un mormânt, pentru a fi expus în Bazilica Sfântul Petru și a primi omagiul credincioșilor

Nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie

În cazul decesului lui Benedict al XVI-lea, funeraliile vor fi prezidate de Papa Francisc, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie. Va trebui să vedem cum se vor desfășura evenimentele în jurul lui Ratzinger și cum va evolua starea sa de sănătate.

citește și...