NASA creează un prototip de avion supersonic care va reduce călătoriile între orașe

29.12.2022, 21:16

Proiectul agenției spațiale își propune să reducă zgomotul acestor aeronave și să le facă utilizabile în scopuri comerciale. NASA face progrese în realizarea unui prototip de aeronavă care ar putea schimba substanțial modul în care călătorim. Aceștia dezvoltă avioane supersonice care sunt obișnuite în domeniul militar, iar ideea lor este de a le putea transfera într-un mediu comercial și de a transforma turismul așa cum îl cunoaștem.

Nu este pentru prima dată când se încearcă înființarea sau omologarea acestui tip de aeronavă pentru uz comercial, așa cum s-a întâmplat în 1976 cu “Concorde”, dar ideea nu a funcționat din cauza costurilor ridicate pe care le presupunea, iar în 2003 s-a renunțat la operarea lui.

Scopul este de a reduce zgomotul aeronavelor supersonice și de a fi utilizate în scopuri comerciale. Experții știu că avioanele supersonice ar fi un mare progres pentru turism, dar ele au o mare problemă: zgomotul pe care îl generează, ai cărui decibeli ar fi prea mari pentru a zbura deasupra orașelor, transmite marca.com.

NASA creează un prototip de avion supersonic care va reduce călătoriile între orașe

Dar NASA a creat un prototip numit X-59 în cadrul misiunii sale “Quest”, cu care a dezvoltat un avion de cercetare cu care dorește să reducă nivelul de zgomot al aeronavei. Potrivit agenției americane, viteza va fi de Mach 1,4 sau 925 mph și va putea zbura la o altitudine de 16.800 de metri.

Iar scopul acestei misiuni este de a colecta date care vor face ca zborul supersonic deasupra Pământului să devină o realitate, astfel încât în viitor să fie posibilă călătoria cu avioanele și să se reducă timpul de călătorie.

Va începe o fază de patru până la șase teste

Se pare că anul acesta a fost un an cheie pentru proiect, iar în 2023 începe o nouă etapă, care va dura un an și jumătate de teste pentru a asigura performanța și siguranța aeronavei.

În 2025 și 2026, va începe o fază de patru până la șase teste, care se va extinde în Statele Unite pentru a colecta date pentru autoritățile de reglementare în 2027.

citește și...