Peste 50.000 de femei servesc în armata ucraineană. “Există peste 5.000 de femei în prima linie de apărare”

25.07.2022, 15:14

În prezent, în forțele armate ucrainene sunt peste 50.000 de femei, dintre care peste 5.000 servesc direct pe front, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyarová. Potrivit acesteia, unele femei ucrainene au devenit tanchiști și artileriști.

“Pe lângă cele 38.000 de femei soldat, avem și angajate civile ale forțelor armate. Prin urmare, există peste 50.000 de femei în forțele armate. Există peste 5.000 de femei în prima linie de apărare” , a declarat Maljarová, potrivit agenției Ukrinform. Ea a adăugat că Ucraina, cu numărul său ridicat de femei în armată, iese în evidență chiar și în comparație cu statele membre ale Alianței Nord-Atlantice.

În timp ce anterior se aplicau diverse restricții în ceea ce privește serviciul femeilor în armată, în prezent femeilor ucrainene “li se permite să facă totul”, a declarat parlamentarul, citat de agenția Unian.

“Nu este totul ușor pentru femeile din armată”

“Femeile sunt tanchiști, artileriști, avem chiar și un instructor de scufundări unic. Anterior, a existat o dezbatere despre ce profesii erau dăunătoare pentru sănătatea femeilor. Dar femeile noastre și-au apărat dreptul de a alege chiar și la astfel de profesii”, a spus ea.

Ea a recunoscut că încă nu este totul ușor pentru femeile din armată, dar ministerul a adoptat o linie clară pentru ca femeile să se simtă cât mai bine în cadrul forțelor armate.

Soldații ucraineni au defilat neînarmați, pe tocuri înalte

În urmă cu un an, intenția Ministerului Apărării de a permite soldaților ucraineni să defileze neînarmați, dar pe tocuri înalte, în cinstea a 30 de ani de independență în luna august, a provocat un scandal. În anii precedenți, unitățile feminine de cadeți și semnalizatori au defilat în uniformă și cu puști automate.

Politicienii din opoziție i-au cerut ministrului de atunci, Andrije Taran, explicații cu privire la modul în care marșul bărcilor va apropia armata ucraineană de standardele Alianței Nord-Atlantice. De asemenea, s-a amintit că peste 13.500 de femei ucrainene au luptat în conflictul cu separatiștii susținuți de Rusia în Donbass, în estul Ucrainei. Anul trecut, peste 31.000 de soldați femei au servit în armata ucraineană, inclusiv peste 4.100 de ofițeri femei.

citește și...