În interiorul taberei de prizonieri a lui Putin pentru trupele rusești, unde bărbații sunt amenințați cu execuția în masă

08.11.2022, 18:30

Soldații ruși sunt ținuți prizonieri de propriile forțe în “condiții de temniță” în tabere infernale – dar ei încă mai cred că e mai bine decât războiul. “Mi-am dat seama pentru mine că nu voi putea niciodată să ucid un om… Aș închide ochii și urechile și voi fi pur și simplu împușcat mortal”.

Bărbații ruși nevinovați care nu vor să lupte în războiul ilegal al lui Vladimir Putin ar fi fost trimiși în lagăre de prizonieri brutale.

A apărut o fotografie a bărbaților în ceea ce se crede a fi condiții chinuitoare, în care sunt frecvent “amenințați cu execuția în masă prin împușcare” transmite dailystar.co.uk.

Soldații ruși refuză să ia parte la violențe

Potrivit publicației rusești The Insider, aproximativ 21 de contestatari ar fi deținuți în așa-numita Republică Populară Donestk.

Se pare că mulți dintre ei au scris declarații în care susțin că refuză să ia parte la violențe din cauza conștiinței lor.

“Sunt numiți trădători și amenințați cu execuția”

Se pare că mulți dintre ei sunt presați să își retragă declarațiile și sunt etichetați drept trădători, susțin apropiații lor. Aceștia sunt ținuți în Zavitne Bazhannia, în condiții care se pare că seamănă cu cele din temnițe.

Se crede că nu este nici pe departe singura unitate de acest fel, numărul exact al lagărelor infernale fiind necunoscut, la fel ca și numărul real al bărbaților ruși care refuză să se înarmeze împotriva vecinilor lor.

O scrisoare deschisă comună a celor dragi, în mare parte soțiile și mamele lor, a declarat: “În timp ce se aflau în Ucraina, rudele noastre au fost forțate să ia cu asalt pozițiile inamice. În acest sens, au scris [declarații] prin care refuzau să participe la acțiuni de luptă, invocând convingeri de conștiință [spunând] că nu puteau și nu voiau să ucidă oameni. Ulterior, ofițeri de diferite grade au venit în mod repetat să îi vadă pe soldații care au semnat rapoartele și i-au intervievat. Cu toate acestea, după ce au văzut că nu îi pot convinge, ofițerii comandanți au început să îi amenințe cu execuția.”

Vineri (4 noiembrie), se pare că unul dintre bărbați a reușit să ia legătura cu familia sa și să transmită un mesaj că nu au fost hrăniți timp de trei zile.

În scrisoare se explica: “Detenția ilegală a militarilor în subsol continuă până la această dată. Nu li se dau articole de igienă personală și nici nu li s-au spus motivele pentru care sunt ținuți în detenție forțată. Sunt numiți trădători și amenințați cu execuția. Din partea noastră, am făcut apel la autorități, am depus declarații [despre] infracțiuni, dar nu a existat nicio reacție adecvată din partea forțelor de ordine.”

Una dintre femei, Elena Kashina, a povestit pentru The Insider cum soțul ei a primit armeși o pregătire slabă sau deloc.

În mod înfiorător, ea a spus: “M-a sunat și mi-a spus că au fost forțați să atace poziții inamice. Mi-a spus: «Mi-am dat seama pentru mine că nu voi putea niciodată să ucid un om… Aș închide ochii și urechile și voi fi pur și simplu împușcat mortal».”

“Dacă voi scrieți ceva, vă vom executa”

În octombrie, a scris o scrisoare în care se anunța oficial ca fiind un obiector de conștiință.

El i-a spus soției sale: “Înainte de a o scrie, un ofițer politic din compania a 5-a din RPD [Republica Populară Donețk pro-Putin] mi-a spus: «Dacă voi scrieți ceva, vă vom executa prin împușcare cu plutonul de execuție, vă vom arunca într-o groapă comună și le vom spune rudelor voastre că ați dispărut»”.

“M-a sunat și mi-a spus: «Lena [Elena], s-ar putea să mă împuște astăzi. Oamenii noștri mă vor executa».

citește și...