”Dacă ajungi în Ucraina și descoperi că nu este pentru tine, te executăm”. Un miliardar rus, apropiat al lui Vladimir Putin, recrutează prizonieri într-o închisoare pentru a-i trimite să lupte în Ucraina

15.09.2022, 19:02

 Evgheni Prigojin, miliardarul rus, un apropiat al lui Vladimir Putin, recrutează prizonieri într-o închisoare pentru a-i trimite să lupte în Ucraina. ”Nimeni nu se întoarce după gratii. Dacă serviți pe front timp de șase luni, sunteți liber. Dacă ajungi în Ucraina și descoperi că nu este pentru tine, te executăm.”

Evgheni Prigozhin, care a organizat în trecut companii militare private, le-ar fi spus deținuților ruși că vrea să recruteze până la 50.000 dintre ei pentru a lupta în Ucraina, pentru a asigura o victorie a Rusiei în această țară, potrivit lui Olga Romanova, șefa organizației Russia Behind Bars.

Înregistrarea video îl arată pe Prigozhin spunându-le criminalilor că pot deveni eroi de război sau pot fi împușcați, în timp ce Kremlinul intensifică recrutarea deținuților după ce a suferit o înfrângere umilitoare împotriva armatei ucrainene în estul țării, potivit The MoscovTimes.com.

”Dacă ajungi în Ucraina și descoperi că nu este pentru tine, te executăm”

”Nimeni nu se întoarce după gratii. Dacă serviți (n.r. pe front) șase luni, sunteți liber. Dacă ajungi în Ucraina și descoperi că nu este pentru tine, te executăm.” le-a transmis Prigojin deținuților în filmarea devenită virală în Rusia. Milionarul le dă apoi deținuților 5 minute ca să facă o alegere.

Vârsta minimă pentru a fi trimis la război în Ucraina este de 22 de ani. Cu toate acestea, dacă solicitantul este mai tânăr, atunci problema poate fi rezolvată cu permisiunea rudelor. Vârsta maximă este de 50 de ani. Prigojin le mai spune deținuților că toți cei care doresc să lupte în Ucraina trebuie să treacă de un interviu și de mai multe teste.

Criminalilor, infractorilor sexuali și hoților li se oferă libertatea

Criminalilor, infractorilor sexuali și hoților li se oferă libertatea instantanee și o grațiere din partea lui Putin dacă supraviețuiesc șase luni pe frontul din sângerosul război.

Cei care mor vor fi îngropați “ca niște eroi“, le spune el. Celor care riscă să fie capturați de Ucraina li se ordonă să folosească grenade pentru a se sinucide mai degrabă decât să cadă în mâinile inamicului. Soldaților condamnați care dezertează li se spune că vor fi executați instantaneu cu un glonț în cap.

O înregistrare video filmată în secret îl arată pe Prigozhin, în vârstă de 61 de ani, recunoscând că reprezintă armata privată Wagner, desfășurată de Putin în Ucraina.

El a negat anterior orice legătură cu Wagner, despre care se știe că a recrutat deja mii de deținuți, Rusia desfășurându-și cei mai periculoși prizonieri ca luptători.

La începutul lunii august, Prigozhin ar fi căutat să recruteze aproximativ 1.000 de soldați din cel puțin 17 închisori din Rusia. De asemenea, un deținut anonim a precizat că asociatul lui Putin s-a arătat interesat în primul rând de persoanele care au fost condamnate pentru crimă și jaf.

Eforturile Rusiei de a recruta deținuți pentru a se alătura rândurilor lor vin în contextul în care bilanțul militarilor Moscovei a ajuns miercuri la 53.650 de morți, potrivit estimărilor Ministerului Apărării din Ucraina.

citește și...