Un adolescent ucrainean capturat de ruși a fost nevoit să curețe încăperile în care alți prizonieri erau torturați cu brutalitate. “Nu aveam nicio emoție”

20.07.2022, 13:54

Un adolescent ucrainean capturat de ruși susține că a fost nevoit să curețe camerele în care alți prizonieri erau torturați și că a ținut un bărbat care a încercat să se sinucidă tăindu-și venele.

Vlad Buryak, în vârstă de 16 ani, a fost capturat de ruși în timp ce încerca să fugă din orașul său natal Melitopol din centrul Ucrainei. A ajuns în izolare undeva în Ucraina ocupată de ruși, unde a declarat că a fost martor la scene de cruzime de nedescris.

“Am fost extrem de speriat. Am fost șocat. Ca și cum totul în mine ar fi ars”, a declarat el pentru The Washington Post.

Amintiri înspăimântătoare ale adolescentului

Buryak și-a amintit de un coleg de celulă care era bătut și electrocutat în mod obișnuit timp de ore întregi în fiecare zi, iar țipetele sale răsunau în tot blocul de celule. În cele din urmă, bărbatul și-a tăiat venele cu capace de conserve ascuțite și a murit în brațele adolescentului, a spus Buryak.

Ulterior, bărbatul a fost ridicat de gardienii ruși și mutat într-o nouă locație. Nu este clar dacă a supraviețuit.

“Nu aveam nicio emoție”

În alte ocazii, Buryak a spus că a fost forțat să curețe camerele în care erau torturați alți prizonieri și că deseori a aruncat consumabile medicale îmbibate de sânge.

“Nu aveam nicio emoție”, a declarat el pentru ziar. “Le-am îmbuteliat pe toate. Mă purtam ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Nu am dat dovadă de agresivitate, pentru ca ei să nu facă același lucru cu mine”.

Rusia a negat de mult timp că s-ar fi implicat vreodată în tortură sau alte crime de război, iar publicația a declarat că nu a putut verifica independent povestea lui Buryak. Oficialii americani au declarat că țara a răpit mii de ucraineni în timpul conflictului și că tortura este ceva obișnuit.

Buryak, însă, a avut noroc. Tatăl său, Oleg Buryak, a fost un oficial de rang înalt în Ucraina. Pe 4 iulie, Oleg a fost contactat de un negociator rus care s-a oferit să aranjeze un schimb de prizonieri, potrivit raportului.

Tânărul Buryak a refuzat să intre în detaliile înțelegerii, dar tatăl și fiul s-au reîntâlnit la marginea unei șosele de la marginea Ucrainei ocupate.

“Când Vlad a fost răpit, am simțit că o bucată din inima mea a fost smulsă de lângă mine”, a declarat Oleg Buryak pentru ziar. “Iar când l-am îmbrățișat, am simțit că acea bucată s-a întors”.

 

citește și...