Unde se află unul dintre cele mai radioactive locuri din lume. Oamenii trăiesc cu malformații congenitale după un test cu bombă nucleară
De mai bine de șapte decenii de la primul test cu bombă atomică, aceste comunități au fost afectate. Chiar și astăzi, mulți localnici sunt deportați din casele lor din cauza consecințelor ireversibile, catastrofale. Pe lângă impactul devastator asupra mediului și economiei, unele comunități încă se luptă cu costurile de sănătate și sociale ale catastrofei.
La peste șapte decenii de la primele teste cu bombe atomice, consecințele continuă să facă ravagii în aceste comunități.
Un profesor prezice că testele vor duce în cele din urmă la peste două milioane de vieți luate în întreaga lume din cauza cancerului și a altor boli cronice. Dr Tillman Ruff, profesor asociat la Institutul Nosell pentru Sănătate Globală al Universității din Melbourne, spune că efectele devastatoare ale testelor afectează comunitatea de mii de ani.
„Peste 2,5 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza acestor test”
„Din cele peste 2.000 de explozii de testare nucleară stratosferică, 543 au explodat în atmosferă, radiații echivalente cu zeci de mii de bombe de dimensiunea Hiroshima răspândite în colțul planetei”.
Franța, Marea Britanie și SUA au efectuat 175 dintre aceste explozii supraterane în regiunea Pacificului. Consecințele teribile vor persista de-a lungul multor milenii.
Cea mai puternică explozie de testare nucleară din America
Din 1946, până în 1958, atolul Bikini a devenit principalul poligon nuclear al SUA. Pe insulele Bikini şi Enewetak, SUA au efectuat experimente nucleare. Teritoriul ţării ocupă câteva sute de insule (32 de atoli, 867 de recifi), dispuse în două şiruri: Ralik în vest şi Ratak în est.
Anul 1946 a marcat începutul unei perioade de 12 ani în care SUA au bombardat 67 de bombe pe insulele Bikini şi Enewetak din Insulele Marshall.
Desfășurate în primele zile ale Războiului Rece, testele au inclus bomba Castle Bravo din 1954, care rămâne cea mai puternică armă termonucleară care a explodat în America.
Deși 167 de locuitori au fost evacuați înainte de primul test din 1946, Bravo – de aproape trei ori puterea sa așteptată – a expus mii de insule învecinate la radiații radioactive.
Comunitățile mici nu au reușit niciodată să se întoarcă la casele lor, iar un raport al Națiunilor Unite din 2012 a constatat că localitatea respectivă nu era de locuit pentru oameni din cauza „poluării ireversibile a mediului”.
Peștele nu se mănâncă din cauza solului contaminat, plantele nu pot fi cultivate și consumul de apă este periculos.
Între 1977 și 1979, 4.000 de militari americani au fost duși în fosta insulă pentru a curăța rămășițele contaminate ale a 43 de teste nucleare. Sute de soldați trimiși acum se plâng de problemele de sănătate, inclusiv de cancer, oase și malformații congenitale la copiii lor – dintre care mulți sunt deja morți.
Deși mii de oameni au fost deportați din locuri pe care odată le numeau acasă, o comunitate care trăiește la mai puțin de 100 de mile de locul de testare nucleară sovietică a suferit consecințe teribile din cauza radiațiilor radioactive.
Cel puțin 60.000 de oameni din regiune au murit din cauza cancerelor induse de radiații
Astăzi, locul de testare a armelor nucleare este singurul loc de pe pământ în care încă trăiesc mii de oameni.
Cancerele abundă, sugarii se nasc cu deformări traumatice, iar rata sinuciderilor este raportată a fi de patru ori mai mare decât media națională.
Bebelușii s-au născut deformați ca urmare a radiațiilor rezultate din testele nucleare din Semipalatinsk, Kazahstan Pe lângă o epidemie de bebeluși născuți cu deformări neurologice severe și deformații osoase majore, unii fără membre, au existat și multe cazuri de leucemie și alte tulburări ale sângelui.
Directorul Spitalului de Oncologie din Semipalatinsk estimează că cel puțin 60.000 de oameni din regiune au murit din cauza cancerelor induse de radiații; „oficial”, zona are cea mai scăzută rată de cancer din Kazahstan.