Povestea celui mai bogat sat din lume. Fiecare locuitor are cel puțin 250.000 de dolari în conturi

12.12.2021, 16:58

Poate că ați auzit de un sat din China numit Huaxi. Oficial, cel mai bogat sat din lum are o poveste interesantă și se află la doar câteva ore de mers cu mașina la nord-vest de Shanghai.

Conform informațiilor disponibile, în sat locuiesc aproximativ 2.000 de oameni și în jur de 28.000 în satele din jur, în timp ce aproximativ 20.300 de persoane fac naveta către Huaxi în fiecare zi.

Totul a început în 1961, când Huaxi a fost fondat de Wu Renbao, unde locuiau 661 de locuitori. Când comunismul a ajuns în China, Renbao a fost secretarul Partidului Comunist care a ales acest sat pentru a ridica o fabrică care producea sticle pentru pulverizare de îngrășăminte.

Oamenii au reușit să adune în conturi peste 250.000 de dolari

A ajuns rapid să câștige aproape 250.000 dolari pe an și a început să reinvestească profiturile în alte proiecte din Huaxi. Localnicii și-au primit partea prin dividende. În fiecare lună, ei își rezervau o parte din câștigurile pentru fondul colectiv și apoi foloseau acele resurse pentru investiții ulterioare, împărțite între ei. Satul a cunoscut un boom în 1998, când toate investițiile și eforturile au dat în sfârșit rezultate.

Aceasta a lansat industriile oțelului, fierului și textilelor, care au înregistrat vânzări de 7,3 miliarde dolari în 2008. Grupul Huaxi a fost prima corporație comunală listată la bursa chineză.

În 2003, satul avea 58 de companii care au realizat un profit de 1,2 miliarde de dolari și au fixat active evaluate la 362 milioane de dolari.

Wu – sau „cel mai faimos țăran al Chinei”

Localnicii câștigă în medie 6.000 de dolari pe an, un număr destul de mare pentru standardele chineze. Wu – sau „cel mai faimos țăran al Chinei”, așa cum i se spunea – era atât de profund respectat în Huaxi, încât a doua zi după moartea sa (în 2013) chipul său a fost pe coperta aproape tuturor ziarelor și întregul sat a venit la înmormântare.

Și-a petrecut toată viața trăind în aceeași casă, iar când un jurnalist l-a întrebat odată care este cheia succesului satului său, el a răspuns:

„Ce este socialismul? Ce este capitalismul? Am vrut doar lucruri care sunt bune pentru oamenii noștri. Am vrut ca oamenii să se îmbogățească.”

Cum trăiesc localnicii

Ei locuiesc în case cu grădini mari care seamănă cu vile în stil occidental. Aleile largi sunt mărginite de vile identice cu acoperișuri roșii, peluze amenajate și două garaje auto fiecare. Din 2009, fiecare familie are, de asemenea, cel puțin un vehicul oferit de comunitate și bunuri în valoare de 150.000 de dolari. Dieta lor este foarte diversă, iar nivelul de trai le permite să poarte branduri de modă celebre. Turiștii spun că socialismul nu este deloc o formă rea de organizare socială și că o doresc în propriile țări.

Pe de altă parte, nu există internet cafe, nici baruri, nici viață de noapte… De fapt, aproape că nu există divertisment cu excepția întâlnirilor și spectacolelor din sat organizate de compania de teatru din sat. Locuitorii care decid să părăsească satul Huaxi nu își pot lua averea, ceea ce îi lasă fără bunuri și proprietăți. Acest lucru îi face adesea pe experți să se întrebe cui îi aparține cu adevărat bogăția – oamenilor sau corporației. Mai mult, le este interzis să vorbească cu reporterii străini.

 

citește și...