Un artist cere 10.000 de dolari pentru un ingredient luat dintr-un cheeseburger de la McDonald’s și lipit pe tavanul unui muzeu. ”Gestul este atât de pur”
Cumpărătorii norocoși ai piesei nu vor primi murătura exactă, ci mai degrabă instrucțiuni despre cum să recreeze opera de artă în propriul lor spațiu. „Gestul este atât de pur, atât de vesel… asta este ceea ce o face atât de bună”.
De multe ori, în galeriile de artă, întrebarea dacă un obiect este o operă de artă îi lasă pe privitori în încurcătură. În cazul unei expoziții din Noua Zeelandă, obiectul în cauză este de fapt o murătură.
Pentru această expoziție, artistul australian Matthew Griffin a luat o murătură dintr-un cheeseburger de la McDonald’s și a lipit-o de tavanul galeriei. Piesa are doar dimensiunea unei monede de 25 de cenți, dar are un preț mult mai mare: 10.000 de dolari,potrivit artistului, scrie The Guardian.
Scopul operei de artă
Lucrarea, numită simplu Pickle, este expusă acum la galeria Michael Lett din Auckland, în cadrul unei expoziții de grup prezentate de către distribuitorii lui Griffin, Fine Arts Sydney.
Bazându-se pe o lungă istorie de ready-made-uri mordante, de la urinarul Fountain din 1917 al lui Marcel Duchamp la banana de 120.000 de dolari pe care Maurizio Cattelan a lipit-o de peretele unui stand Art Basel Miami în 2019, Pickle a lui Griffin este menită să alimenteze conversații despre “modul în care valoarea și semnificația sunt generate între oameni”, a declarat directorul Fine Arts Sydney, Ryan Moore, pentru The Guardian.
“Artiștii nu sunt cei care decid dacă ceva este artă sau nu”
“În general, artiștii nu sunt cei care decid dacă ceva este artă sau nu”, a spus directorul. “Dacă ceva este valoros și semnificativ ca operă de artă este modul în care noi, în mod colectiv, ca societate, alegem să îl folosim sau să vorbim despre el.”
Murătura, a explicat Moore, aderă la tavan datorită propriului său sos rezidual de hamburger.
“Oricât de mult ar părea o murătură atașată de tavan – și nu există niciun artificiu acolo, este exact ceea ce este – există ceva în întâlnirea cu aceasta ca sculptură sau gest sculptural”, a adăugat Moore.
Norocosul cumpărător al operei de artă a lui Griffin nu va primi exact murătura, ci mai degrabă instrucțiuni pentru a recrea opera de artă în propriul spațiu – un gest care ridică obiectul dincolo de cele care pot fi găsite pe tavanul oricărui McDonald’s.
“Nu este vorba despre virtuozitatea artistului care stă acolo, în galerie, aruncând-o în tavan”, a conchis Moore. “Nu contează cum ajunge acolo, atâta timp cât cineva îl scoate din hamburger și îl aruncă pe tavan.
„Gestul este atât de pur, atât de vesel… asta este ceea ce o face atât de bună”.