Ucraina declară victorie în războiul pentru borș. Solicitarea Kievului a supărat Rusia. “Trebuia să aparţină unui singur popor”

01.07.2022, 19:45

Ucraina declară victorie în războiul pentru borș. Agenția culturală a ONU a adăuga borșul – o supă preparată de obicei din sfeclă și cartofi – în Ucraina pe lista patrimoniului cultural. Ucraina consideră că borșul – o supă groasă și hrănitoare – este un fel de mâncare național, deși este consumat pe scară largă și în Rusia, în alte țări ex-sovietice și în Polonia. “Trebuia să aparţină unui singur popor”

Supa Borsch, un fel de mâncare tipic bucătăriei ucrainene și a altor țări din Europa de Est, precum Rusia, și din nordul Asiei, având ca ingredient principal sfecla roșie, a fost aleasă vinerea aceasta pe lista patrimoniului imaterial UNESCO, la reuniunea pe care organizația ONU pentru cultură și educație o desfășoară la Paris.

Astăzi, 1 iulie, în cadrul celei de-a cincea reuniuni extraordinare a Comitetului interguvernamental pentru protecția patrimoniului cultural imaterial, a fost introdus un element “Cultura gătitului de borș ucrainean” pe lista patrimoniului cultural imaterial care necesită protecție imediată, potrivit BBC.

Ucraina declară victorie în războiul pentru borș

Campania de recunoaștere a borșului ca patrimoniu imaterial a fost lansată anul trecut de bucătarul Ievgen Klopotenko, proprietarul unui cunoscut restaurant din Kiev. El a fost cel care a ajutat la pregătirea dosarului de candidatură, pentru aceasta, el a cercetat istoria supei și a călătorit în țară pentru a afla despre diferitele rețete populare.

Tocmai, din cauza războiului, Ucraina a cerut statelor membre ale comitetului UNESCO însărcinat cu decizia de a accelera examinarea dosarului, pentru includerea acestuia într-o listă specifică de salvgardare urgentă, stabilită pentru cazuri de extremă urgență. Această listă indică faptul că “este menită să atragă atenția asupra prezervării patrimoniului cultural imaterial aflat în pericol”, a precizat UNESCO pe site-ul său. Este o modalitate de a mobiliza pentru cooperarea și asistența internațională necesară pentru a dezvolta un plan de acțiune specific de salvgardare”.

”Oamenii nu mai sunt capabili să să pregătească borşul”

Comitetul a recunoscut valoarea universală a borșului ucrainean și importanța acestuia pentru cultura mondială. Astfel, acum, cultura gătitului mâncării naționale ucrainene se află sub protecția UNESCO.

Din cauza războiului, „oamenii nu mai sunt capabili să pregătească sau chiar să cultive legumele locale necesare pentru prepararea borşului”, a afirmat Petrillo.

Ucraina declară victorie în războiul pentru borș

 

“Bătălia pentru borș a început chiar înainte de război”

„Ei nu se mai pot reuni nici măcar pentru a practica gătirea borşului, ceea ce subminează aspectele sociale şi culturale. Prin urmare, transmiterea acestui element este în pericol”, a adăugat oficialul UNESCO.

“Borșul nostru. Această decizie, adoptată astăzi în cadrul unei reuniuni extraordinare a Comitetului interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, recunoaște valoarea sa universală și importanța sa pentru cultura mondială. Borșul ucrainean, care este un simbol al vieții, creativității, forței și rezistenței ucrainenilor, se află acum sub protecția UNESCO”, – se arată în mesaj.

Se remarcă faptul că includerea “Culturii de fabricare a borșului ucrainean” nu este doar un pas important pentru păstrarea identității națiunii noastre ucrainene, bogată în tradiții și obiceiuri culturale, ci și un sprijin extraordinar pentru toți ucrainenii care în prezent apără pământul ucrainean de invadatorii ruși.

 

“Borșul este un element de integrare și coeziune socială care servește la unirea poporului ucrainean, indiferent de vârstă, sex sau origine. În acest sens, elementul demonstrează rolul important al patrimoniului cultural imaterial în timpul conflictelor armate și al situațiilor de urgență”, precizează Ministerul Culturii.

Solicitarea Kievului cu privire la borş a supărat Rusia

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a făcut chiar o declaraţie bizară pe această temă, sugerând că printre motivele legate de declanşarea războiului ar fi şi faptul că ucrainenii nu au vrut să împartă borşul cu ruşii.

„Pentru că nu au vrut să împartă borşul. Trebuia să aparţină unui singur grup, unui singur popor. Dar să-l împartă, pentru ca în fiecare oraş, în fiecare ţară, fiecare gospodină să-l facă aşa cum ştie… nu au vrut să facă un compromis”, a spus Zaharova.

citește și...