Solyanka, rețeta tradițională ucraineană pentru mahmureală

12.06.2022, 17:42

Ucraina este adesea denumită „coșul de pâine al Europei”. Acest lucru se datorează faptului că aproximativ 70% din suprafața de teren a Ucrainei, de 603.000 de kilometri pătrați (232.820 sq mi) este dedicată agriculturii. Această supă consistentă și groasă este făcută cu  cârnați, măsline, capere, murături, varză și uneori morcovi. Bulionul este o combinație de bază de carne de vită și un plic de plante; frunzele de dafin, boabele de piper și boabele de ienibahar sunt împachetate într-o bucată de pânză de brânză și legate de mânerul oalei pentru a le recupera ușor. Se ornează cu mărar proaspăt și smântână și se servește cu pâine integrală sau de secară pentru înmuiat.

Ucraina nu numai că are o mare cantitate de teren arabil, ci și unele dintre cele mai bune din lume. Aproape 60% din terenul arabil are un sol bogat și întunecat (chornoziom), care este ideal pentru cultivarea unei game largi de culturi precum grâu, orz, sfeclă de zahăr, porumb, floarea soarelui și boabe de soia.

Fiind unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru agricultură, cerealele și legumele au jucat de mult un rol important în bucătăria ucraineană. Pâinea făcută din făină de secară sau de grâu este o piesă centrală pe fiecare masă ucraineană, în timp ce legume precum cartofi, morcovi, dovleac, roșii și porumb își fac loc în multe rețete tradiționale ucrainene.

 

Solianka

După o noapte de petrecere și băut horilka la Kiev, nimic nu va reduce mai bine acea durere de cap puternică decât un castron de solyanka. Prezentat ca un remediu pentru mahmureala, se referă la o supă de carne rusească, care este, de asemenea, populară în bucătăriile din Ucraina, Germania și fostele state sovietice.

Solyanka (scrisă și soljanka) este o supă rusească care datează din secolul al XV-lea. Rețeta a fost adaptată și schimbată de-a lungul anilor pentru a se potrivi cu ce carne și legume sunt disponibile și, la fel ca multe feluri de mâncare testate în timp, există mai multe interpretări. Solyanka este, de asemenea, făcută în trei versiuni diferite: carne, pește și legume (cel mai adesea ciuperci), carnea fiind cea mai comună.

Cantitatea mare de suc de murături care intră într-o rețetă tipică de solyanka este ceea ce o face un remediu eficient pentru mahmureala. La fel ca borșul, este adesea servit cu smântână, mărar și felii de lămâie.

Ingrediente

Pentru Supa:

  • 2 frunze mari de dafin
  • 6 boabe întregi de piper negru
  • 4 boabe întregi de ienibahar
  • 10 căni de apă
  • 4 linguri baza concentrata de vita
  • 1/2 varză verde cu cap mediu, mărunțită
  • 1 cana telina tocata grosier
  • 1 lingura ulei
  • 2 cepe medii, tocate grosier
  • 2 morcovi medii, curatati de coaja si tocati grosier
  • 1 kilogram de cârnați polonezi uscati kabanosy, feliați cu grosimea de 1/4 inch
  • 2 piept de pui fiert mediu, taiat cubulete
  • 1 cană șuncă, cubulețe
  • 3 muraturi mari de marar, tocate grosier
  • 1 conserve (6 uncii) de pastă de tomate
  • 2 conserve (14 uncii) de roșii înăbușite
  • 3/4 cană măsline negre feliate
  • 2 linguri capere
  • 1 cană de vin alb sec
  • Sare Kosher, dupa gust
  • Piper negru proaspăt măcinat, după gust

Pentru garniturile optionale:

  • 1/2 cană smântână
  • 1/2 cană mărar proaspăt tocat grosier sau după gust

Mod de preparare

 

  • Faceți un pliculeț de condimente adăugând frunzele de dafin, boabele de piper și ienibaharul într-un pătrat de stofă.

  • Legați plicul de mânerul unei oale mari de supă, astfel încât plicul să atârne în oală.
  • Adăugați apa și baza de carne de vită în oala de supă și aduceți la fierbere. Se adauga varza tocata si telina tocata si se pune la fiert. Reduceți focul și fierbeți timp de 30 de minute.

  • Încinge uleiul într-o tigaie mare. Adăugați ceapa și morcovii și căleți până devin translucide. Adăugați cârnații, puiul, șunca, murăturile și pasta de roșii. Se aduce la fierbere, se reduce focul și se fierbe timp de 2 minute. Transferați în oala cu supă.

  • Adăugați roșiile înăbușite, măslinele feliate și caperele și aduceți-le abia la fiert. Adăugați vinul și fierbeți ușor timp de 20 de minute.
  • Scoateți plicul și aruncați-l. Potriviți condimentele cu sare și piper dacă este necesar.

  • Se pune supa în boluri fierbinți și se ornează cu smântână și mărar. Se serveste fierbinte.
citește și...