Holubtsi, sarmale ucrainene. O rețetă tradițională

17.06.2022, 15:19

În general, bucătăria ucraineană este o colecție de diverse tradiții de gătit și copt din una dintre cele mai mari și mai populate țări europene. Multe mâncăruri tradiționale ucrainene sunt făcute printr-un proces elaborat de încălzire.  Există multe rețete diferite pentru sarmale și variază de la regiune la regiune și de la familie la familie. Această rețetă ușoară de sarmale este una simplă servită adesea în Ucraina. Pentru a face din aceasta o rețetă vegetariană, pur și simplu omiteți carnea și dublați cantitatea de orez.

Care este mâncarea tipică ucraineană?

Rețeta de bucătărie națională ucraineană este borș. Este o supă cunoscută de sfeclă roșie. Cu toate acestea, vareniki (găluște fierte similare cu pierogi) și un tip de sarmale cunoscute sub numele de holubtsi sunt, de asemenea, favoritele naționale.

Cel mai frecvent, micul dejun ucrainean constă în cereale calde sau terci „kasha” făcute din hrișcă, orez sau ovăz. Pe partea savuroasă, un fel de mâncare popular pentru micul dejun în Ucraina sunt cartofii prăjiți cu șuncă și ceapă.

 

Holubtsi

Holubtsi este un fel de mâncare de varză umplută cu carne de vită tocată, orez alb și legume înăbușite în sos de roșii.

Deși carnea nu este o cerință, aceasta le face foarte sățioase. Procesul de umplut și rulare necesită destul efort, așa că nu vă așteptați la o masă rapidă.

La ce te poți aștepta, totuși, este un fel de mâncare consistent, care are gust de parcă ar fi venit direct din bucătăria bunicii.

 

INGREDIENTE

1 (4,5 lb) varză albă
1 lb carne de porc
½ lb pui
½ lb carne de vită
4 cepe
1 (4 oz) cană de orez
½ lb roșii
4 morcovi mici
8 oz smântână
4 oz pastă de tomate
1-2 linguri ulei vegetal
piper negru
sare

INSTRUCȚIUNI

Cum să gătești orezul:
Se separă frunzele de varză şi se opăresc frunzele în apă clocotită cu sare timp de 3-4 minute.

Dacă frunzele sunt mari, tăiați de-a lungul nervurii pe ambele părți. Aveți grijă să nu tăiați frunza.
Lăsați deoparte orice frunze deteriorate sau mici. Tapetați fundul oalei cu frunzele de varză opărite. Dacă aveți suficient, puneți-le și pe părțile laterale.
Clătiți bine orezul în apă rece și fierbeți-l până este semi-gata (aprox. 7-10 minute).

Cum se face umplutura:
Amestecați carnea tocată și orezul într-un castron mare.
Prăjiți ceapa până devine translucide. Pune deoparte 1⁄2 pentru sos și folosește 1⁄2 pentru umplutură.
Rade și călește morcovii cu aproximativ 3 linguri de ulei și 1 lingură de unt la foc mediu spre mare, până când se înmoaie. Acestea sunt adăugate la umplutură pentru aroma lor.
Amestecați ceapa prăjită, morcovii și pasta de roșii.
Se condimentează amestecul cu sare și piper după gust.

Cum se face asamblarea:

Pentru frunzele mici: tăiați suprafața înălțată a tulpinii dure doar pentru a aplatiza frunza și a o face mai ușor de rulat.

Umpleți fiecare frunză cu aproximativ 2 linguri de amestec de carne.
Puneți umplutura peste tulpină/porțiunea de jos. Rotiți ca un burrito și trageți ambele capete cu degetele.
Pentru frunze mari: tăiați frunzele în jumătate în centru, îndepărtând tulpina tare. Vei ajunge cu 2 frunze.
Puneți 2 linguri de amestec de carne deasupra fiecăruia (sau cât puteți întinde).
Rulați frunza într-o formă de con cu partea mai groasă a frunzei la bază și umpleți partea largă în partea de sus.
Pe măsură ce vă umpleți varza, aranjați rulourile în aceeași oală în care ați gătit varza.
Puneți sarmalele în oală, strângându-le bine.
În funcție de dimensiunea și forma oalei și de numărul de sarmale, poate fi necesar să le stratificați.

Cum se face sosul:
Se amestecă morcovii rămași cu roșiile feliate și smântâna.
Turnați sosul peste ele. Sosul trebuie să se infiltreze și să acopere complet sarmale. Dacă nu, adăugați puțină apă sau suc de roșii pentru a face sosul mai subțire.

Acoperiți rulourile aranjate cu frunzele de varză rămase.
Coaceți timp de 2-3 ore la 350 °F/176.667°C. Verificați din când în când nivelul sosului. Dacă scade, adăugați puțină apă pentru a nu arde marginile holubtsi.

citește și...