Trucul profesorului Brooks de la Harvard pentru a nu pierde timpul
El a scris un articol în care explică cum să nu mai petrecem timpul cu lucruri care nu ne plac și să îl investim în alte lucruri care ne fac mai fericiți. Brooks revizuiește întotdeauna sfaturile pe care le dă pentru a evita să își irosească viața cu orice fel de obicei prost, cum ar fi social media. În acest fel, el i-a sfătuit pe toți cei care pierd timpul pe un ecran fără să facă nimic productiv, să atribuie o valoare monetară acestui timp de inactivitate.
Petrecem din ce în ce mai mult timp uitându-ne pe rețelele de socializare sau vizionând filme și seriale pe platformele digitale. Deși poate părea o sarcină automată de a profita la maximum de timpul liber, în realitate îl cheltuim pe lucruri care nu contribuie cu nimic la viața noastră.
Petrecerea câtorva ore pe Twitter, câteva ore pe Instagram sau apăsarea butonului “episodul următor” de pe Netflix nu ne va schimba starea de spirit, ci doar ne va cufunda într-o “falsă realitate” de moment.
Atribuiți o valoare monetară timpului de nefuncționare
Nenumărați medici și filozofi au petrecut o viață întreagă luptându-se cu înclinația omului către un comportament autodistructiv. Nimic nu poate elimina acest impuls spre întuneric. Totuși, dacă dependența ta este de Netflix sau de social media, profesorul Arthur C. Brooks, de la Harvard Business School, are un truc pentru a nu mai pierde timpul cu lucruri care nu ne îmbunătățesc calitatea vieții.
Brooks este autorul rubricii “Cum să-ți construiești o viață” din The Atlantic. În el împărtășește sfaturi bazate pe cercetări despre cum să fii mai fericit și mai productiv.
O consecință negativă a monetizării timpului liber
În cel mai recent articol al său, intitulat “Stop Spending Time on Things You Hate” (Nu-ți mai petrece timpul cu lucruri pe care le urăști), a oferit o idee la care probabil că nu ne-am fi gândit niciodată. Brooks revizuiește întotdeauna sfaturile pe care le dă pentru a evita să își irosească viața cu orice fel de obicei prost, cum ar fi social media. În acest fel, el i-a sfătuit pe toți cei care pierd timpul pe un ecran fără să facă nimic productiv, să atribuie o valoare monetară acestui timp de inactivitate.
Această cercetare a fost realizată în 2012 prin intermediul Universității din Toronto. Toți voluntarii care au participat la studiu și-au calculat salariul orar și au luat în considerare această cifră în timp ce erau implicați în activități de agrement. Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii se bucură mai puțin de lucrurile online după ce li se amintește cât de mult ar fi putut câștiga dintr-o altă activitate în același timp.
Cercetătorii au interpretat această constatare ca fiind o consecință negativă a monetizării timpului liber. Brooks explică faptul că, dacă petreci timpul mediu pe rețelele de socializare din SUA (142 de minute pe zi) și câștigi un salariu mediu orar de 29,9 dolari, ai cheltui aproximativ 71 de dolari pe zi pe rețelele de socializare, sumă pe care ai putea să o economisești sau chiar să o câștigi dacă ai face o altă activitate care să aibă o anumită valoare adăugată în viața ta.
Acest mod de a privi timpul pierdut pe zi nu înseamnă că pierzi acea sumă de bani, ci mai degrabă că, de fiecare dată când faci o activitate inutilă, te gândești la câți bani ai putea face dacă te-ai decide să faci alta.
Brooks le explică cititorilor săi că nu este necesar să stoarcem fiecare secundă de distracție și timp liber pe care o avem pe zi, ci că ceea ce ar trebui să facem este să ne gestionăm zilele în funcție de prioritățile noastre prin activități care ne plac cu adevărat și care ne relaxează. Pentru el, irosirea vieții înseamnă să pierzi timpul cu lucruri pe care nu le prețuiești.