Top 10 cele mai fericite țări în care să trăiești în lume 2022
Toate țările de top tind să aibă valori ridicate pentru toate cele șase variabile cheie care au fost considerate a sprijini bunăstarea: venitul, speranța de viață sănătoasă, sprijinul social, libertatea, încrederea și generozitatea. Fericirea este un lucru dificil de măsurat, dar o inițiativă a Națiunilor Unite a încercat să o descopere. În fiecare an, începând din 2012, Rețeaua ONU pentru soluții de dezvoltare durabilă a publicat Raportul mondial al fericirii – un studiu care examinează legăturile dintre fericire și dezvoltare, încurajând în același timp factorii de decizie politică să pună mai mult accent pe prima.
În timp ce aceste rezultate se bazează în întregime pe percepția proprie, factorii care, potrivit Raportului mondial al fericirii, contribuie la îmbunătățirea acestor evaluări ale vieții în fiecare țară includ un PIB ridicat pe cap de locuitor, un sistem puternic de sprijin social în rândul prietenilor și al familiei, speranța de viață sănătoasă, libertatea de a face alegeri în viață.
Cercetătorii Raportului Mondial al Fericirii spun că fericirea celor mai mulți oameni este determinată de o creștere economică puternică, de o speranță de viață sănătoasă, de încredere, de generozitate, de relații sociale de calitate și de libertatea de a trăi și de a munci așa cum preferă.
Topul celor mai fericite țări din lume
10. Noua Zeelandă
Noua Zeelandă a fost cea mai bine clasată țară din emisfera sudică în cel mai recent World Happiness Report, aflându-se cu două locuri înaintea Australiei. Noua Zeelandă a avut una dintre cele mai scăzute rate de decese cauzate de COVIDE în timpul pandemiei, ceea ce i-a consolidat locul în top 10. Noua Zeelandă este clasată în mod constant ca fiind una dintre cele mai bune țări din lume în care să trăiești.
Calitatea vieții în Noua Zeelandă este foarte ridicată și există o mulțime de oportunități de a vă bucura de aer liber, de a vă urmări hobby-urile și interesele și de a cunoaște oameni noi. Chiar și fără acest timbru, neozeelandezii sunt o gașcă faimoasă de oameni fericiți și prietenoși, ceea ce rezultă din satisfacția atât la locul de muncă, cât și în sfera socială. Viața în Noua Zeelandă tinde să se desfășoare într-un ritm mai relaxat. În 2019, Noua Zeelandă a fost clasată pe locul al doilea în topul celor mai sigure țări din lume.
9. Israel
Israelul este, de fapt, o țară în care se poate călători în condiții de mare siguranță. Este ușor de asociat tot Israelul cu Gaza și Cisiordania. Dar trebuie să vă amintiți că acestea nu sunt zone în care locuiesc majoritatea oamenilor. Cu siguranță nu sunt zonele pe care le vizitează călătorii. Israelul este pe primul loc în ceea ce privește sănătatea și fericirea, în timp ce se clasează mai jos în ceea ce privește veniturile și educația, iar acest lucru se datorează faptului că există tehnici integrate în cultura israeliană pentru a-i menține pe israelieni concentrați pe fericire, indiferent de alți factori, cum ar fi salariul sau școala. Israelul s-a clasat pe locul nouă în cel de-al 10-lea Raport anual al fericirii în lume, publicat de Organizația Națiunilor Unite la 18 martie, urcând de pe locul 12 anul trecut pe cea mai înaltă poziție din istorie.
8. Norvegia
Norvegia este cunoscută ca fiind una dintre cele mai sigure țări din lume. Rata criminalității este extrem de scăzută chiar și în marile orașe precum Oslo, Bergen, Trondheim și Stavanger. La fel ca în orice altă zonă urbană, ar trebui să vă luați anumite măsuri de precauție, dar nu există prea multe lucruri de care să vă fie frică. Norvegia se mândrește cu orașe istorice mari, catedrale magnifice, o populație progresistă și modalități nesfârșite de a rămâne activ în aer liber.
Dacă ești nerăbdător să începi să planifici o escapadă în Scandinavia, trebuie să știi că Norvegia a fost cotată cu 7,365 din 10 pentru fericire. Media globală a fost de 5,53 în 2021. Norvegia se clasează excepțional de bine (mai bine decât vecinii săi nordici, Finlanda, Islanda, Danemarca și Suedia) în ceea ce privește PIB-ul său. De asemenea, țara stă bine și la categoria “sprijin social” și la cea a “speranței de viață”.
7. Suedia
Prestațiile sociale din Suedia sunt cele mai bune din lume, acestea includ cinci săptămâni de concediu plătit, 480 de zile de concediu parental pentru fiecare copil și, pentru majoritatea zilelor, primesc chiar 80% din salariu. Banii sunt o parte importantă a fericirii și cu cât oamenii au mai mulți bani, cu atât mai mult pot spori experiența pe care o au într-o viață. Suedezii sunt drăguți și de ajutor cu străinii, dar, de obicei, nu se deranjează să intre în spațiul personal. Așadar, de cele mai multe ori va trebui să inițiați discuția și apoi s-ar putea să ajungeți să vorbiți ore întregi.
Ei sunt extrem de profesioniști și nu trebuie să săriți la conversații personale. Suedia a avut cel mai mare număr de decese legate de COVID dintre toate țările nordice, ceea ce ar putea explica scăderea sa de pe locul 6 pe locul 7 în acest an. Cu toate acestea, rămâne una dintre cele mai fericite țări din lume, în mare parte datorită unui PIB ridicat pe cap de locuitor.
6. Luxemburg
Luxemburg se află pe locul 6 în topul celor mai fericite țări din lume în Raportul mondial al fericirii din 2022 , în urcare cu două locuri față de 2021. Clasamentul său ridicat este determinat în special de performanța puternică a PIB-ului țării și de nivelurile ridicate de libertate și de speranța de viață.
Luxemburg este cea mai bogată țară din Uniunea Europeană, pe cap de locuitor, iar cetățenii săi se bucură de un nivel ridicat. Este un centru important pentru marile bănci private, iar sectorul său financiar este cel care contribuie cel mai mult la economia sa. Principalii parteneri comerciali ai țării sunt Germania, Franța și Belgia. Luxemburg se află în top 10 în topul celor mai fericite țări din lume, conform World Happiness Report 2020.
5. Olanda
În Raportul mondial al fericirii din 2022, Olanda își recuperează locul de a cincea cea mai fericită țară din lume, devansând țări precum Suedia, Noua Zeelandă și Germania. Acest lucru se datorează satisfacției cetățenilor în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, sprijinul social, sănătatea mintală și bunăstarea. Salariile și, prin urmare, nivelul de trai tind să fie mai bune. De fapt, echilibrul dintre viața profesională și cea privată în Țările de Jos este unul dintre cele mai bune din lume
Țările de Jos au înregistrat performanțe bune în ceea ce privește indicele de generozitate, PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social și indicele de corupție, fiind una dintre cele mai puțin corupte țări europene, alături de Finlanda și Danemarca. Oamenii tind să lucreze mai puține ore aici decât în alte țări și apreciază timpul petrecut acasă la fel de mult ca și timpul petrecut la serviciu.
4. Elveția
Elveția a ocupat locul întâi în topul celor mai fericite țări din lume, cu un scor de 8,84 pe scara fericirii. Țara a obținut un scor foarte mare în special în ceea ce privește calitatea vieții. În plus, Elveția a avut una dintre cele mai longevive populații din studiu, cu o speranță medie de viață de 83,70 ani.
Deși impresionantă, poziția Elveției pe locul patru este cu un loc mai jos decât clasamentul precedent al Raportului mondial al fericirii din 2021, care plasa țara pe locul trei în clasament. chiar și comunitatea de cercetare susține imaginea idilică a Elveției. Țara a fost în mod constant pe primul sau al doilea loc în topul celor mai fericite țări din Raportul mondial al fericirii, care încorporează factori precum PIB-ul pe cap de locuitor, speranța de viață și percepția corupției.
3. Islanda
Islanda este una dintre cele mai fericite țări din lume. Oamenii săi sunt duri și rezistenți, dar sunt și cu adevărat amabili. De nenumărate ori, poporul islandez se află pe primul loc în Raportul mondial al fericirii al ONU. Veniturile gospodăriilor au beneficiat de creșterea numărului de locuri de muncă și de creșteri salariale semnificative, ceea ce i-a conferit cea mai mică rată a sărăciei din OCDE. Rata sărăciei în rândul persoanelor în vârstă din Islanda este, de asemenea, deosebit de scăzută, de 2,8%, în comparație cu media OCDE de 14,7%.
Islanda se situează pe locul patru în topul celor mai fericite țări din întreaga lume în 2021, cu un scor total de 7,554. Familia în Islanda este deosebit de importantă, având în vedere că țara este foarte mică. Familiile islandeze sunt adesea mai numeroase decât în alte țări din Europa de Nord. Membrii familiei extinse nu locuiesc de obicei împreună, dar unchii, mătușile și bunicii ajută adesea la îngrijirea copiilor. Sunt una dintre primele șapte cele mai fericite țări din lume, Islanda are cel mai mare sentiment de sprijin social, mai mare chiar și decât Finlanda, Norvegia și Danemarca, care sunt la egalitate pe locul al doilea.
2. Danemarca
Danemarca este una dintre cele mai bune țări în ceea ce privește echilibrul dintre viața profesională și cea privată, potrivit unui raport din 2019 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică OCDE, printre alte studii. În Danemarca, credem în ființa umană cu multiple fațete, în întregul ei. Sigur, cariera și oportunitățile de afaceri sunt esențiale pentru un stil de viață bun.
Danemarca ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește toți factorii principali care se pare că sprijină fericirea: grija, libertatea, generozitatea, onestitatea, sănătatea, veniturile și buna guvernare, și se situează pe locul al doilea, după Norvegia, în Raportul mondial al fericirii din acest an. Gospodăriile daneze sunt cele mai bogate din Uniunea Europeană, potrivit unei analize a datelor efectuate de banca centrală a țării.
1. Finlanda
Finlanda a fost încoronată cea mai fericită țară din lume pentru al cincilea an consecutiv, cu un scor semnificativ mai mare decât al colegilor săi în clasamentul World Happiness Report 2022. Danemarca și-a păstrat locul al doilea, a anunțat vineri Rețeaua Națiunilor Unite pentru soluții de dezvoltare durabilă. Finlandezii sunt, în general, amabili și deschiși, chiar dacă pot fi puțin timizi la început. Familiile sunt de obicei mici, cu doar unul sau doi copii.
În cultura finlandeză, oamenii apreciază punctualitatea, bunele maniere și spiritul practic. Multe lucruri sunt incontestabil bune aici natura frumoasă, suntem bine guvernați, multe lucruri sunt în ordine, a spus proprietarul afacerii. Țara cu păduri și lacuri imense este cunoscută și pentru serviciile publice bine puse la punct, saunele omniprezente, încrederea generalizată în autorități și nivelurile scăzute de criminalitate și inegalitate.