Ronaldo: “Am făcut terapie timp de doi ani, acum înțeleg mai bine că am avut o depresie. Nici măcar nu știam că există acest tip de problemă”

15.10.2022, 14:45

Viața brazilianului Ronaldo nu a fost ușoară atunci când era o vedetă pe terenul de fotbal. Nu au fost numai partide și goluri. A simțit presiunea de a conduce Brazilia, unde fotbalul este o religie, a suferit înaintea finalei Cupei Mondiale din 1998, câștigată de Franța, iar accidentările au fost un calvar în cariera sa promițătoare înainte de retragere. De asemenea, a suferit de depresie, după cum a descoperit relativ recent.

Într-un interviu acordat cotidianului Marca cu ocazia promovării unui documentar despre el, a recunoscut că a suferit de depresie și că încă mai resimte consecințele acesteia.

“Sunt deprimat de doi ani și jumătate și înțeleg mult mai bine chiar și ceea ce simțeam înainte. Dar, ei bine, eu sunt dintr-o generație în care te aruncau în nisip și trebuia să faci tot ce poți, fără nici cea mai mică posibilitate de dramă”, a recunoscut el. “Realitatea este că nici măcar nu știam că există acest tip de problemă. A fost absolut ignorată în rândul generației noastre”, a explicat Ronaldo Nazario.

“Am făcut terapie timp de doi ani, acum înțeleg mai bine că am avut o depresie”

Fostul atacant al Barcelonei și al lui Real Madrid a profitat de situație pentru a scoate în evidență această problemă alături de fostul său coechipier Roberto Carlos. “Mă uit în urmă și văd că da, am fost expuși la mult stres mental fără să fim pregătiți pentru asta. În această perioadă nu a existat niciun fel de preocupare cu privire la sănătatea mentală a jucătorilor”, a spus Ronaldo.

În acest context, mulți coechipieri au trecut prin situații care au fost greu de înțeles și de gestionat. “Mulți au trecut, evident, prin momente cumplite, chiar depresii, din cauza lipsei de intimitate, a lipsei de libertate? Este adevărat că problemele erau foarte evidente, dar soluțiile nu erau ușor de găsit”, a spus Ronaldo.

Importanța de a cere ajutor

Fostul jucător consideră că, din fericire, viața s-a schimbat pentru sportivii profesioniști. Unele cluburi au psihologi sportivi, altele au apelat la ajutor profesional individual și, făcând publică această situație, au câștigat și ele în încredere și în prevenție. “Astăzi sunt pregătiți mult mai mult, li se acordă atenția medicală de care au nevoie pentru a face față zi de zi, iar jucătorii sunt studiați mai mult: profilurile fiecăruia, cum reacționează, cum ar trebui să reacționeze…”, a explicat Ronaldo, în prezent președinte al lui Valladolid.

În epoca R9, asistența medicală mentală pentru fotbaliști era minimă, aproape inexistentă. Prin urmare, posibilitatea de a cere ajutor era minimă. “Realitatea este că noi nici măcar nu știam că există o astfel de problemă. Acest subiect a fost absolut ignorat de generația noastră. Mulți, desigur, au trecut prin momente teribile, chiar prin depresie, din cauza lipsei de intimitate, a lipsei de libertate… Este adevărat că problemele erau foarte evidente, dar soluțiile nu erau disponibile imediat.”

 

citește și...