Regele Charles al III-lea interzice ca mâncarea controversată să fie servită în fiecare reședință regală

22.11.2022, 16:15

În ultimii ani, această delicatesă a devenit un punct fierbinte al activismului pentru drepturile animalelor, un număr mare de țări interzicând-o în mod categoric din cauza preocupărilor legate de cruzimea față de animale. “Foie gras – un produs josnic pentru care rațele și gâștele sunt hrănite cu forța până când ficatul lor se umflă de 10 ori mai mult decât dimensiunea lor naturală înainte ca animalele să fie sacrificate”.

Regele Charles a interzis foie grasul în toate reședințele regale din cauza preocupărilor legate de drepturile animalelor.

Monarhul în vârstă de 74 de ani a condamnat de mult timp delicatesa franceză ca fiind lipsită de etică și a ordonat anterior bucătarilor de la Clarence House să nu o folosească pe când era Prinț de Wales, transmite comsopolitan.com.

Regele Charles al III-lea interzice ca mâncarea controversată să fie servită în fiecare reședință regală

Foie gras se obține prin hrănirea forțată a rațelor sau gâștelor, ceea ce face ca ficatul acestora să se umfle.

Ficatul îngrășat este cel care este apoi gătit și consumat.

“Un produs josnic pentru care rațele și gâștele sunt hrănite cu forța”

Măsura a fost lăudată de grupul pentru drepturile animalelor People for the Ethical Treatment of Animals (Peta), care a declarat: “În calitate de Prinț de Wales, Regele Charles a eliminat din reședințele sale regale foie gras – un produs josnic pentru care rațele și gâștele sunt hrănite cu forța până când ficatul lor se umflă de 10 ori mai mult decât dimensiunea lor naturală înainte ca animalele să fie sacrificate. Acum, Peta a primit confirmarea că politica plină de compasiune a Majestății Sale se extinde la Palatul Buckingham și la toate celelalte reședințe regale.”

Nu este clar dacă regina Elisabeta a II-a a avut o opinie fermă în această privință, dar o scrisoare primită de Peta a confirmat că interdicția este acum în vigoare în întreaga Casă Regală și pentru toate reședințele regale, inclusiv Balmoral, Sandringham, Castelul Windsor, Castelul Hillsborough și Palatul Buckingham.

Mâncarea este extrem de controversată și, în ultimii ani, mai multe țări au interzis complet importul acesteia, deși rămâne un element de bază al bucătăriei franceze, Franța fiind de departe cel mai mare producător și consumator.

Elisa Allen, vicepreședinte al Peta, a declarat: “Urmați exemplul regelui și lăsați foie grasul în afara meniului de Crăciun și nu numai. Imaginile video cu păsări hrănite cu forța în mod dureros sunt suficiente pentru a face pe oricine să-și piardă prânzul.”

Grupul este atât de încântat de poziția regelui, încât îi va trimite chiar și un coș de “faux gras” preparat de bucătarul vegan Alexis Gauthier.

În Marea Britanie există o interdicție privind producția de foie gras în Marea Britanie, dar acesta poate fi importat și vândut liber.

În 2021, Fortnum and Mason, băcănia reginei, a încetat să mai vândă foie gras după ce a fost presat de activiști celebri precum Joanna Lumley și Ricky Gervais.

 

citește și...