Putin începe să echipeze avioanele de luptă belaruse cu bombe nucleare
Liderul rus Vladimir Putin a dat undă verde echipării avioanelor de luptă belaruse cu capacitatea de a transporta arme nucleare – mișcarea a stârnit îngrijorări cu privire la intențiile sale. Acest anunt vine imediat după ce Putin a declarat reporterilor că Rusia nu își va “stabili ca obiectiv să distrugă Ucraina”.
Vladimir Putin a aprobat demersul de a începe să echipeze avioanele de luptă belaruse cu capacitatea de a deține arme nucleare, într-o evoluție alarmantă.
Actualizarea a stârnit temeri potrivit cărora liderul rus va dori să intensifice conflictul împotriva Ucrainei, devastată de război, transmite dailystar.co.uk.
Rusia nu își va “stabili ca obiectiv să distrugă Ucraina”
Ministerul rus de Externe a anunțat sâmbătă, 15 octombrie dotarea cu avioane SU-27 belarusești, relatează Express.
Acest anunt vine imediat după ce Putin a declarat reporterilor că Rusia nu își va “stabili ca obiectiv să distrugă Ucraina”.
Putin a avertizat că va avea loc o “catastrofă globală”
Konstantin Vorontsov, adjunctul șefului delegației ruse la Primul Comitet pentru dezarmare și securitate internațională al ONU, a mai spus că Rusia transferă sisteme Iskander-M cu dublă echipare către Belarus.
Iskander este o rachetă balistică mobilă cu rază scurtă de acțiune care poate transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare de până la 700 kg.
Oficialul rus a comentat: “În acest stadiu, vorbim doar despre transferul de sisteme Iskander-M cu dublă echipare cu rachete în echipament convențional către Republica Belarus, precum și despre oferirea unora dintre avioanele bieloruse Su-25 a capacității tehnice de a transporta arme nucleare.”
NATO urmează să lanseze săptămâna viitoare exercițiile sale militare anuale. În cadrul exercițiului, până la 60 de aeronave, inclusiv unele dintre cele mai avansate avioane de luptă și bombardiere cu rază lungă de acțiune B-52 ale SUA, vor zbura deasupra Marii Britanii, Belgiei și Mării Nordului.
Exercițiul, denumit Steadfast Noon, va implica 14 țări și va avea loc în Belgia de luni ( 17 octombrie) până duminică ( 30 octombrie).
Alianța a precizat că exercițiile militare au ca scop să se asigure că descurajarea nucleară “rămâne sigură, securizată și eficientă”.
Aceasta vine după ce Putin a avertizat că va avea loc o “catastrofă globală” dacă vor avea loc atacuri directe cu țara sa. Dar, în ciuda amenințării, Alianța a confirmat că Steadfast Noon nu este “legată de niciun eveniment mondial actual”. Nu vor fi folosite arme reale în cadrul exercițiului, a precizat NATO.