Vladimir Putin nu se teme să folosească arme nucleare. “Aceste arme există exact pentru genul de circumstanțe la care ar putea duce războiul din Ucraina”

08.08.2022, 15:56

Vladimir Putin nu se teme de utilizarea armelor nucleare și ar putea lansa un atac chiar din primăvara anului viitor, avertizează un general britanic de rang înalt. Sir Richard Barrons a avertizat că tiranul rus este “probabil” să folosească arme nucleare tactice dacă se confruntă cu riscul de a fi respins în Ucraina. “Aceste arme există exact pentru genul de circumstanțe la care ar putea duce războiul din Ucraina”.

Sir Richard Barrons a făcut această predicție în stilul “Doomsday Clock”, afirmând că este “probabil” ca despotul rus să folosească aceste arme devastatoare dacă își dă seama că este învins în Ucraina.

Comandantul decorat Sir Richard, în vârstă de 63 de ani, care s-a retras în 2016, a declarat în Sunday Times (07.08.22): “Ar fi prima utilizare a armelor nucleare după 77 de ani, încălcând un tabu enorm, dar acest lucru nu este de neconceput pentru ruși dacă scopul o justifică în ochii lor. O ofensivă și o mobilizare ucraineană mai amplă, așteptată încă din primăvara anului viitor, ar putea duce la succese pe câmpul de luptă și la eliberarea unor teritorii confiscate de Rusia. Acest lucru ar putea crea și alte riscuri. Dacă Putin simte o înfrângere, va fi el tentat să folosească arme nucleare tactice pentru a schimba realitatea pe câmpul de luptă?”, potrivit The Sun.

Vladimir Putin este probabil să “folosească arme nucleare tactice”

Sir Richard a avertizat că Occidentul trebuie să ia în considerare faptul că Putin este acum “probabil să folosească arme nucleare tactice” dacă se confruntă cu faptul că este împins înapoi în Ucraina.

Iar în contextul în care se așteaptă ca Ucraina să înceapă o nouă ofensivă pentru a încerca să-i alunge pe ruși, generalul de frunte a declarat că Rusia ar putea pune pe masă armele nucleare încă din primele luni ale anului 2023.

“Aceste arme există exact pentru genul de circumstanțe la care ar putea duce războiul din Ucraina”

Sir Richard a scris: “O ofensivă și o mobilizare ucraineană mai amplă, așteptată încă din primăvara anului viitor, ar putea duce la succese pe câmpul de luptă și la eliberarea unor teritorii confiscate de Rusia. Acest lucru ar putea crea alte riscuri. Dacă Putin simte o înfrângere, va fi el tentat să folosească arme nucleare tactice pentru a schimba realitatea pe câmpul de luptă?”

El a explicat că un atac nuclear rusesc în Ucraina nu ar folosi bombe masive care să ucidă orașe și care ar putea nivela complet părți din Londra sau New York.

Doctrina rusă cere în schimb arme mai mici pentru o astfel de utilizare pe câmpul de luptă – posibil mai puțin puternice decât bombele nucleare lansate pe Hiroshima și Nagasaki de către americani pentru a pune capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Chiar și aceste arme de dimensiuni comparabil de “mici” – Fat Man și Little Boy – au ucis peste 200.000 de oameni și au provocat orori de nedescris în cele două orașe.

Sir Richard a sugerat o situație în care un focos de 10 kt ar putea fi detonat de ruși – eventual cu ajutorul unei rachete Iskander.

“Aceste arme există exact pentru genul de circumstanțe la care ar putea duce războiul din Ucraina, așa că nimeni nu ar trebui să pretindă o surpriză totală dacă sunt folosite”, a spus el.

Generalul a sugerat că utilizarea unei arme nucleare în Ucraina ar putea fi un punct de ruptură pentru Occident – ceea ce ar putea duce la o intervenție mai amplă și la un efort de a-l înlătura pe Putin. Și a avertizat asupra consecințelor mai largi ale ruperii tabuului nuclear după trei sferturi de secol, cu națiuni precum China, India și Pakistan, toate înarmate nuclear și care se află adesea pe muchie de cuțit în fața tensiunilor geopolitice.

Între timp, Ucraina se confruntă cu o “iarnă lungă și amară”, în timp ce războiul continuă. Kievul s-a lăudat că speră să recruteze o armată de un milion de oameni pentru a-i alunga pe ruși – dar toți acești soldați trebuie să fie echipați și aprovizionați în cazul în care ofensiva va avea succes.

 

citește și...