Povestea ucraineanului care a supraviețuit Holocaustului, dar a fost ucis de bombardamentele rușilor

22.03.2022, 17:23

Boris Romanchenko, un supraviețuitor al Holocaustului în vârstă de 96 de ani, a fost ucis vinerea trecută la Harkov, Ucraina, când forțele ruse au bombardat orașul, potrivit Ministerului Apărării din Ucraina. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Romanchenko a supraviețuit lagărelor de concentrare de la Buchenwald, Dora-Mittelbau, Peenemünde și Bergen-Belson, au anunțat luni memorialele pentru lagărele Buchenwald și Dora-Mittelbau.

Boris Romanchenko a murit în propriul apartament din Harkov, după ce blocul în care locuia a fost ținta bombelor rusești. Bărbatul avea 96 de ani și era cunoscut drept un supraviețuitor al Holocaustului, reușind să supraviețuiească, după ce a fost închis în lagărele de concentrare din Bargen Belse, Mittelbau-Dora și Buchenwald.

Harkov, unde a fost ucis Romanechenko, este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. La fel ca multe alte centre de populație civilă, a fost sub focul artileriei ruse pe tot parcursul invaziei.

Vestea morții lui Boris Romanchenko, șocantă

Fundația Memorială Buchenwald și Mittelbau-Dora a anunțat, luni, citând-o pe nepoata bărbatului, că acesta locuia într-un bloc din Harkiv lovit în timpul unui atac rusesc. Fundația s-a declarat „consternată” de vestea morții lui Boris Romanchenko.

“Cu groază anunțăm moartea violentă a lui Boris Romanchenko în războiul din Ucraina. Fostul prizonier de la Buchenwald și vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora și Comandamente pentru Ucraina (IKBD) a murit vineri la Harkov după ce un glonț a lovit clădirea cu mai multe etaje în care locuia. Apartamentul său a ars”.

Cine este Romanchenko

Romanchenko s-a născut pe 20 ianuarie 1926 la Bondari, Ucraina, se arată într-un comunicat memorial. El a fost deportat la Dortmund, Germania, în 1942 și a fost forțat să lucreze în subteran, se arată în comunicat. În 1943, după ce a încercat să evadeze, Romanechenko a fost trimis la Buchenwald, unde se estimează că peste 50.000 de oameni au fost uciși.

Potrivit memorialelor, Romanchenko a servit ca vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora și a fost dedicat documentării și păstrării crimelor naziste pe care el și milioane de alții le-au îndurat. În 2015, Romanchenko a participat la un eveniment de comemorare a 70 de ani de la eliberarea orașului Buchenwald, a spus fundația memorială a lagărului, în timpul căruia a citit „Jurământul Buchenwald”.

Mai mult, Romanchenko a lucrat intens pentru memoria crimelor naziste și a fost vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora.

citește și...