Pământul se învârte mai repede decât de obicei. Ce spun experții după cea mai scurtă zi din istorie
Pământul se învârte mai repede, iar în ultima vreme a înregistrat cea mai scurtă zi din istorie, spun oamenii de știință. Ziua de 29 iunie 2022 a fost cu 1,59 milisecunde mult mai mică decât ziua obișnuită, a informat omul de știință Leonid Zotov, potrivit Rajacreator.com News.
Dimensiunea obișnuită a zilei este de 24 de ore, sau 86.400 de secunde. Dar, în ultima vreme, rotația Pământului a accelerat, scurtând unele zile cu milisecunde.
“Din 2016, Pământul a început să accelereze”, a declarat Zotov, care lucrează la lucrări pentru Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova și care tocmai a tipărit recent un examen despre ce ar putea declanșa modificările în rotația Pământului. “Anul acesta se rotește mai repede decât în 2021 și 2020”.
Dar de ce se învârte Pământul mai repede?
Oamenii de știință nu sunt în totalitate siguri, dar au câteva explicații concurente:
- Schimbări în climă sau în sistemele climatice, cum ar fi topirea și înghețarea ghețarilor sau vânturile, a căror greutate schimbătoare trage Pământul, a relatat The New York Post.
- Cutremurele și alte activități seismice care deplasează masa spre centrul Pământului, precum o persoană care se învârte și își trage brațele spre interior, a relatat The Guardian.
- Mișcarea în miezul topit al Pământului deplasează masa de pe planetă, a relatat Forbes.
- Circulația oceanică și presiunea de pe fundul mării care trage axa Pământului, a relatat ABC.
“Chandler Wobble” – o deplasare naturală a axei Pământului, deoarece planeta nu este perfect sferică – ar putea fi legată de ratele de rotație, a raportat timeanddate.com.
Ar putea fi începutul unei noi perioade de zile mai scurte
Astronomul australian Fred Watson a explicat pentru ABC: “Când începi să te uiți la nucleul real, îți dai seama că Pământul nu este doar o minge solidă care se rotește”.
“Are lichid în interior, are lichid în exterior și are o atmosferă și toate aceste lucruri se agită puțin”, a declarat Watson pentru ABC.
Această balansare ar putea afecta rata de rotație a Pământului, potrivit ABC.
Unii oameni de știință cred că acesta ar putea fi începutul unei noi perioade de zile mai scurte, potrivit Interesting Engineering.
Cu toate acestea, implicațiile potențiale ale zilelor mai scurte decât de obicei – și anume, o “secundă bisectă negativă” în care există un efort coordonat de a pierde o secundă pentru a ajunge din urmă timpul solar – sunt încă departe, a raportat ABC.