Va lovi „cel mai periculos asteroid” Pământul? Ce se va întâmpla în 2023

14.03.2022, 20:23
Va lovi „cel mai periculos asteroid” Pământul? Ce se va întâmpla în 2023

Asteroidul 2022 AE1, „cel mai riscant asteroid” descoperit pe 7 ianuarie de oamenii de știință spațiali din Europa, estimat că va lovi Pământul până pe 4 iulie 2023 și-a schimbat acum cursul și este de așteptat să atingă Pământul, a raportat ESA.

Asteroidul a fost calculat a fi cel mai mortal din ultimul deceniu, așa cum se vede pe scara Palermo, care determină amenințările reprezentate de obiectele din apropierea pământului.

Dacă ar lovi Pământul, ar putea șterge un întreg oraș, similar cu ceea ce s-a întâmplat la Hiroshima la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Oamenii de știință l-au etichetat drept o lovitură inevitabilă care nu a putut fi deviată din cauza lipsei de timp.

Risc crescut de coliziune

Centrul de coordonare a obiectelor din apropierea Pământului (NEOCC) al Agenției Spațiale Europene (ESA) a constatat inițial un risc crescut de coliziune, iar estimările au fost confirmate de Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA.

„În cei aproape 10 ani ai mei la ESA, nu am văzut niciodată un obiect atât de riscant”, a spus Micheli într-un comunicat.

Asteroidul nu va afecta Pământul

O săptămână mai târziu, când a apărut din nou, noi observații au arătat rezultate diferite. Recalculările au afirmat că AE1 va depăși Pământul pe o distanță sigură de 10 kilometri, a anunțat ESA.

Când asteroidul a devenit vizibil o săptămână mai târziu, astronomii au putut să calculeze că a fost o alarmă falsă urmărindu-i orbita. Ei au confirmat că asteroidul nu va lovi Pământul în 2023.

„Datele erau clare”, a spus Laura Faggioli, dinamicist al obiectelor din apropierea Pământului la Agenția Spațială Europeană. „Dacă calea lui 2022 AE1 ar fi rămas incertă, am fi folosit orice mijloace posibile pentru a-l urmări în continuare cu cele mai mari telescoape pe care le avem. Întrucât a fost eliminat de pe lista noastră de riscuri, nu a mai fost nevoie să-l urmăm – era timpul să trecem la următorul pas.”

citește și...