Oamenii de știință explică de ce țânțarii îi mușcă pe unii oameni mai mult decât pe alții

21.10.2022, 15:10
Oamenii de știință explică de ce țânțarii îi mușcă pe unii oameni mai mult decât pe alții

Mitul conform căruia copiii și femeile sunt înțepați de țânțari mai mult decât bărbații adulți a fost risipit. Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Rockefeller din New York, publicat în revista Cell, a scos la iveală de ce anumite persoane sunt mai predispuse decât altele să fie mușcate de țânțari. Cheia constă în miros.

Mirosul corporal este cel care atrage țânțarii să vină la anumite persoane, nu orice miros corporal, ci mirosul emanat de acidul carboxilic de pe piele. Unele subtipuri ale acestui tip de compus sunt acidul uronic, acidul lactic sau acizii secretați de corpul uman prin transpirație.

“Există o asociere foarte, foarte puternică între a avea cantități mari de acești acizi grași în piele și a fi un magnet pentru țânțari”, a explicat Robin Chemers Neustein, profesor la Universitatea Rockefeller și director științific al Institutului Medical Howard Hughes.

Cum au dovedit-o

Studiul s-a desfășurat pe parcursul a trei ani, cu un total de 64 de subiecți, deși au început cu doar opt persoane, la care, în timp, au fost adăugate mai multe mostre. Experimentul s-a desfășurat după cum urmează: timp de șase ore pe zi, fiecare dintre subiecți a purtat un ciorap de nailon pe antebraț, astfel încât acesta să fie impregnat cu diferitele molecule eliberate de piele.

Țânțarii – toți din aceeași specie, Aedes aegypti, care transmit boli precum febra galbenă și febra dengue – au fost apoi lăsați să aleagă între diferitele șosete pentru a vedea pe care o aleg. În acest fel, și datorită celor peste 2.000 de teste pe care le-au efectuat, au putut certifica faptul că mirosul acestor acizi este cel care ghidează insectele în alegerea victimelor lor.

O soluție

Cu toate acestea, nu toți acizii carboxilici sunt la fel de atractivi pentru aceștia. Potrivit oamenilor de știință, țânțarii au fost atrași cel mai mult de acizii pentadecanoic, heptadecanoic și nonadecanoic, deși acidul lactic – prezent în transpirație – este, de asemenea, captivant.

Oamenii de știință care au realizat studiul au concluzionat că descoperirile lor pot fi folosite pentru a crea repelenți “mai eficienți”, având în vedere că acum se știe “ce mirosuri ale pielii sunt cele mai importante pentru țânțari”. Universitatea Rockefeller propune posibilitatea de a “unge pielea unei persoane foarte atrăgătoare” cu “sebumul și bacteriile de pe pielea unei persoane neatractive”.

citește și...