“Nu-l voi lăsa pe Putin să mă transforme într-un criminal”. Un tânăr rus a fugit din țară după ce a primit ordin să lupte în Ucraina

23.09.2022, 13:04

După ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială a cetățenilor, rușii fug peste graniță pentru a evita să lupte în războiul din Ucraina. El a spus că își lasă soția în urmă, chiar dacă aceasta urma să nască săptămâna viitoare. “Voi rata cea mai importantă zi din viața mea. Dar pur şi simplu nu-l las pe Putin să mă transforme într-un criminal într-un război la care nu vreau să particip”.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare militară parțială pentru a spori numărul de trupe pentru războiul din Ucraina. Ordinul lui Putin a fost întâmpinat cu rezistență din partea rușilor, cetățenii ieșind în stradă și mulți dintre ei plănuind să fugă peste graniță, în țările vecine.

La câteva ore după ordinele lui Putin, Oleg a primit în cutia poștală actele de recrutare, care îi ordonau să vină la centrul local de recrutare din Kazan, capitala republicii ruseşti Tatarstan.

Rușii fug peste graniță

Oleg a declarat pentru The Guardian că, în calitate de sergent în vârstă de 29 de ani în cadrul rezervelor rusești, a știut întotdeauna că va fi fi în prima linie dacă va fi declarată o mobilizare, însă a sperat că nu va fi obligat să lupte în războiul din Ucraina.

„M-a durut inima când am primit ordinul de chemare. Dar știam că nu am timp să disper”, a spus el.

”Nu-l las pe Putin să mă transforme într-un criminal într-un război”

De pe aeroportul din Orenburg, el a declarat “Voi trece granița cu mașina în seara asta. Habar nu am când voi pune din nou piciorul în Rusia”.

El a spus că își lasă soția în urmă, chiar dacă aceasta urma să nască săptămâna viitoare. “Voi rata cea mai importantă zi din viața mea. Dar pur şi simplu nu-l las pe Putin să mă transforme într-un criminal într-un război la care nu vreau să particip”, a declarat Oleg.

În urma anunțului lui Putin, mai mulți ruși au părăsit țara și mulți intenționează să plece în zilele următoare.

Cu toate acestea, opțiunile de a fugi sunt limitate. La începutul acestei săptămâni, patru dintre cele cinci țări UE care se învecinează cu Rusia au anunțat că nu vor mai permite rușilor să intre cu vize turistice.

Zboruri epuizzate după ordinele date de Putin

‘Cum să părăsești Rusia’ a fost cea mai căutată expresie pe Google  miercuri, în timp ce cetățenii au rezervat zboruri pentru a ieși din Rusia. Zborurile către țări precum Armenia, Georgia, Turcia și Dubai, care nu sunt afectate de sancțiunile impuse de Occident, au fost epuizate într-o clipă. Aceste națiuni sunt puținele destinații fără vize încă disponibile pentru deținătorii de pașapoarte rusești.

Iar cei care au rămas fără bilete de avion s-au îngrămădit la granițele cu Finlanda și Mongolia, formând miercuri ambuteiaje lungi la punctele de control, în timp ce protestele au început să se întețească la Moscova împotriva demersului lui Putin.

Potrivit rapoartelor, agenții de frontieră de pe aeroporturile rusești au început să interogheze pasagerii de sex masculin care pleacă în legătură cu statutul lor de serviciu militar și să verifice biletele de întoarcere.

Potrivit statisticilor publicate de grupul independent de monitorizare OVD-Info, 1.300 de persoane au fost reținute joi în 30 de orașe din Rusia pentru că au protestat împotriva ordinelor de mobilizare ale lui Putin. Aproximativ 100 de arestări au avut loc în timpul protestelor din Sankt Petersburg, în timp ce imagini au arătat cum poliția lovea protestatarii cu bastoane.

În mijlocul protestelor, au existat și apeluri pentru ca UE să îi sprijine pe rușii care caută o cale de ieșire din proiect.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri interne, Anitta Hipper, a declarat pentru The Guardian că blocul comunitar se va reuni pentru a discuta despre eliberarea de vize umanitare pentru rușii care fug de mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin.

.

citește și...