“Mi-e frică”. Peste 1.300 de persoane au fost arestate la protestele anti-mobilizare din întreaga Rusie

22.09.2022, 14:17

Peste 1.337 de persoane au fost arestate la manifestațiile din Rusia împotriva anunțului președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a civililor pentru a lupta în Ucraina. Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info  a precizat că aceste cifre includ cel puțin 502 în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș din Rusia. Mitingurile nesancționate sunt ilegale în conformitate cu legile anti-protest din Rusia.

Grupul de monitorizare OVD-Info a numărat cel puțin 1.337 de persoane reținute la mitingurile din 38 de orașe diferite din întreaga țară, după discursul de dimineață al lui Putin către națiune.

Protestele au fost cele mai mari din Rusia de la demonstrațiile care au izbucnit după anunțul intervenției militare a Moscovei în Ucraina în februarie, potrivit The MoscowTimes.com.

Cel puțin 50 de persoane au fost reținute de poliție

Jurnaliștii AFP aflați în centrul capitalei ruse Moscova au declarat că cel puțin 50 de persoane au fost reținute de poliția care purta echipament antirevoltă pe o stradă comercială principală.

În fosta capitală imperială a Rusiei, Sankt-Petersburg, reporterii AFP au văzut cum poliția a înconjurat un mic grup de protestatari și i-a reținut unul câte unul, urcându-i într-un autobuz.

“Nu mobilizării!”

“Toată lumea este speriată. Eu sunt pentru pace și nu vreau să fiu nevoit să trag.”, a declarat protestatarul Vasili Fedorov, un student care purta un simbol pacifist pe piept.

“Am ieșit la miting plănuind să particip, dar se pare că au arestat deja pe toată lumea. Acest regim s-a condamnat singur și își distruge tineretul”, a declarat Alexei, un locuitor în vârstă de 60 de ani care a refuzat să își dea numele de familie.

“De ce îl serviți pe Putin, un om care este la putere de 20 de ani!”, a strigat un tânăr protestatar către un polițist.

“Am venit să spun că sunt împotriva războiului și a mobilizării”, a declarat pentru AFP Oksana Sidorenko, o studentă.

“De ce decid ei pentru mine viitorul meu? Mi-e teamă pentru mine, pentru fratele meu”, a adăugat ea.

Alina Skvortsova, în vârstă de 20 de ani, a declarat că speră ca rușii să înțeleagă în curând natura ofensivei Kremlinului în Ucraina vecină.

“De îndată ce vor înțelege cu adevărat, vor ieși în stradă, în ciuda fricii”, a spus ea.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat miercuri că Rusia va mobiliza inițial aproximativ 300.000 de rezerviști, după ce Putin, într-un discurs televizat, a avertizat că Moscova va folosi toate mijloacele militare disponibile în Ucraina.

Zborurile din Rusia au fost aproape complet rezervate în această săptămână, au arătat miercuri datele companiilor aeriene și ale agențiilor de turism, într-un aparent exod al persoanelor care nu doresc să se alăture conflictului.

Mișcarea de opoziție Vesna a declarat: “Mii de bărbați ruși, tații, frații și soții noștri, vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”.

citește și...