Rușii fug din țară pentru a scăpa de chemarea lui Putin, în timp ce bărbații sunt “smulși din paturi în toiul nopții”

22.09.2022, 19:44

Rușii încearcă cu disperare să fugă din țară pentru a evita să fie catapultați pe linia frontului, în contextul chemării lui Putin. Cozi uriașe s-au format la granițele cu Finlanda, Georgia și Mongolia, în timp ce zeci de mii de persoane încearcă să scape de trimiterea în “mașina de tocat carne” a tiranului.

Proteste au izbucnit în 38 de orașe după ce Putin a anunțat o mobilizare parțială într-un discurs televizat pentru a susține eforturile zdruncinate din Ucraina.

Dar acestea au fost întâmpinate de polițiști cu bastoane, cel puțin 1.386 de persoane fiind arestate, potrivit The Sun.

Rușii fug din țară pentru a scăpa de chemarea lui Putin

În timp ce teama de recrutare se răspândește în Rusia, unii bărbați au fost scoși din pat în toiul nopții și li s-a spus că au la dispoziție patru ore pentru a-și împacheta lucrurile și a se supune ordinului de mobilizare.

Au fost raportate cazuri de oameni care s-au ghemuit în spatele ușilor și au refuzat să accepte somațiile militare.

Bărbații nu au voie să părăsească regiunea lor

În Luchegorsk, bărbații care au refuzat să deschidă ușile în timpul nopții au primit citațiile când au ajuns la serviciu în această dimineață. Aproximativ 60 de bărbați au fost duși la Bikin, în regiunea Khabarovsk, și trimiși în mâinile mașinii militare rusești. Imaginile au arătat cum rușii înrolați prin mobilizarea lui Putin sunt duși în tabere de antrenament.

Un bărbat a făcut o ultimă încercare de a scăpa de la biroul de înrolare din Blagoveshchensk sărind pe fereastra de la primul etaj. Poliția îl caută în continuare.

Oamenii se tem să fie recrutați

Au fost emise ordine care prevăd că toți bărbații din cele două milioane de rezerviști nu au voie să părăsească regiunea lor. La câteva ore de la discursul lui Putin, drumurile de la granițele Rusiei au fost blocate, oamenii disperați încercând să fugă de teama de a fi recrutați.

Matti Pitkaniitty, șeful departamentului de afaceri internaționale al poliției de frontieră finlandeze, a declarat că 4.824 de ruși au sosit miercuri în Finlanda prin frontiera de est.

Au apărut imagini video cu cozile uriașe de la granița finlandeză, dar un membru de rang înalt al forțelor de frontieră finlandeze a declarat că imaginile nu sunt reale. Cu toate acestea, au existat cozi lungi la punctele de trecere a frontierei cu Georgia, în timp ce alte persoane s-au grăbit spre ieșirile spre Mongolia și Kazahstan.

Anunțul înfricoșător al lui Putin a determinat mii de bărbați să se grăbească spre aeroporturi de teama de a nu fi recrutați.

Imaginile arată cozi lungi la avioane, în timp ce prețurile biletelor au crescut vertiginos în fața disperării. În aeroporturi, bărbații care încercau să părăsească Rusia au fost filtrați în cozi sinistre pentru a verifica dacă sunt susceptibili de a fi mobilizați. În caz afirmativ, li se bloca plecarea, chiar dacă aveau bilete și vize pentru o altă țară.

Zborurile din Rusia au fost aproape complet rezervate în această săptămână, au arătat miercuri datele companiilor aeriene și ale agențiilor de turism, într-un aparent exod al persoanelor care nu doresc să se alăture conflictului.

Prețul biletului  este de 10.051 de lire sterline

La sfârșitul după-amiezii, un bilet pentru un zbor de la Moscova la Heathrow era cotat la un preț amețitor de 10.051 de lire sterline.

La scurt timp după difuzarea anunțului lui Putin, panica a inundat rapid rețelele de socializare, care au curs cu sfaturi despre cum să evite mobilizarea sau să părăsească țara și să evite să fie trimiși să lupte în războiul din Ucraina.

Căutările pe Google pentru “cum să rupi o mână” au crescut vertiginos în câteva momente.

Autoritățile au emis un avertisment special adresat potențialilor recruți că riscă sancțiuni legale dacă se automutilează rupându-și mâinile sau picioarele pentru a evita chemarea.

Alte stratageme au fost bărbați care căutau să se căsătorească cu femei cu mai mulți copii.

Anna, o moscovită în vârstă de 46 de ani, a declarat: “O prietenă, o mamă singură cu cinci copii, a fost cerută în căsătorie astăzi”.

Noi proteste sunt programate astăzi de către opozanții mobilizării lui Putin, în ciuda faptului că 1.386 de manifestanți anti-război au fost reținuți aseară în 38 de orașe.

 

citește și...