Zborurile internaționale cu plecare din Rusia sunt epuizate, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială a rezerviștilor

22.09.2022, 19:59

Numărul rușilor care încearcă să părăsească țara pe cale aeriană sau terestră a crescut brusc în urma anunțului președintelui Vladimir Putin privind “mobilizarea parțială” a cetățenilor ruși pentru a întări forțele sale diminuate din Ucraina. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat miercuri dimineață la televiziunea rusă că 300.000 de rezerviști vor fi chemați. Putin a adăugat că decretul relevant a fost deja semnat și este în vigoare.

Site-urile agențiilor de turism din Rusia au arătat miercuri o creștere dramatică a cererii de zboruri către destinații unde rușilor nu li se cere viză. Site-urile de vânzări de zboruri din Rusia indică faptul că toate zborurile directe către țările care nu necesită vize pentru ruși sunt epuizate cel puțin până vineri.
Zborurile directe de la Moscova către Istanbul, Erevan din Armenia și Baku din Azerbaidjan se numără printre cele care sunt extrem de solicitate, potrivit site-urilor de agregare a biletelor.

Potrivit Google Trends, termenul “părăsirea Rusiei” a înregistrat o creștere bruscă a căutărilor în rândul rușilor în ultimele 24 de ore.
Datele Google Trends au arătat, de asemenea, o creștere bruscă a numărului de ruși care au căutat “Aviasales” – un important motor de vânzări de zboruri din Rusia. Numărul acestora s-a cvadruplat în 24 de ore, cele mai multe căutări provenind din Moscova și Sankt Petersburg, transmite CNN.

Ce a declarat compania Aeroflot

Potrivit agregatorului de bilete Aviasales, vineri, biletele dus-întors de la Moscova la Istanbul încep de la 2.715 dolari pe bilet. Înainte de anunțul de mobilizare al președintelui Putin, biletele costau aproximativ 350 de dolari.

Site-ul companiei rusești de stat Aeroflot a arătat că toate biletele la clasa economică spre Armenia sunt epuizate până la 28 septembrie.
Aeroflot a precizat într-o declarație: “Ca urmare a solicitărilor din partea pasagerilor și a presei, dorim să vă informăm că liniile aeriene ale Grupului Aeroflot funcționează ca de obicei. Nu există restricții privind vânzarea de bilete”.

4.824 de ruși au ajuns în Finlanda

Numărul celor care încearcă să fugă din țară pe cale terestră a crescut, de asemenea,. Traficul la granița estică a Finlandei cu Rusia s-a intensificat în cursul nopții de joi spre vineri, a declarat un oficial al poliției de frontieră finlandeze într-un mesaj postat pe Twitter. Șeful pentru afaceri internaționale al poliției de frontieră, Matti Pitkaniitty, a declarat într-un tweet că 4.824 de ruși au ajuns în Finlanda prin frontiera de est a țării miercuri seara.

El a adăugat că acest trafic este “mai mic decât [un] weekend normal”, dar a fost considerabil mai mare decât cei 3.133 de ruși care au sosit prin graniță miercurea trecută.

Traficul de joi dimineață a rămas aglomerat

Miercuri, ministrul Apărării, Antti Kaikkonen, a declarat că Finlanda monitorizează îndeaproape situația din Rusia după anunțul Kremlinului privind “mobilizarea parțială”.

Creșterea bruscă a cererii de zboruri în afara țării și a traficului la granița finlandeză a urmat discursului lui Putin de miercuri dimineață, o intervenție care a amenințat cu escaladarea invaziei sale șovăielnice în Ucraina. “Mobilizarea parțială” a cetățenilor înseamnă că cei care se află în rezervă ar putea fi chemați, iar cei cu experiență militară vor fi supuși la recrutare, a spus Putin.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat miercuri dimineață la televiziunea rusă că 300.000 de rezerviști vor fi chemați. Putin a adăugat că decretul relevant a fost deja semnat și este în vigoare.

Explozia de căutări online pentru zboruri din Rusia poate indica o disensiune tot mai mare față de acțiunile Kremlinului în Ucraina. Luni, legenda pop rusă Alla Pugacheva a fost cea mai recentă rusoaică de profil înalt care și-a exprimat opoziția față de război. Ea a cerut ca soldații ruși “să nu mai moară pentru scopuri iluzorii care fac din țara noastră o paria”.

În timp ce discursul lui Putin de miercuri are implicații serioase pentru o parte a populației rusești, acesta a trimis, de asemenea, noi focuri de avertisment către Occident. Președintele a declarat că va folosi “toate mijloacele pe care le avem la dispoziție” și chiar a evocat posibilitatea de a folosi arme nucleare, dacă va considera că “integritatea teritorială” a Rusiei este amenințată.

 

citește și...