Nelu Tătaru, despre vaccinul anti-COVID: ‘ În ianuarie începe vaccinarea’
Marți la prânz, 27 octombrie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că primele doze din vaccinul anti-Covid 19 vor ajunge în România la sfârșitul lunii decembrie. În plus, vaccinarea personalului medical se va face începând cu ianuarie 2021.
‘Avem o primă tranșă care ar trebui să vină la sfârșitul lui decembrie și să începem în ianuarie. Intenția noastră este – și în planificarea pe care o avem – ca personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea avea o linie întâi solidă’, a declarat ministrul Sănătății, la videoconferința Profit Health Forum.
Nelu Tătaru a ținut să precizeze că vaccinul este cel contractat de Comisia Europeană, iar în perioada următoare vor fi asigurate 1.400 de paturi la ATI.
Nelu Tătaru: ‘Nicio sărbătoare nu va mai fi la fel’
Ministrul Sănătăţii a mai spus că sărbătorile nu vor mai fi la fel ca în anii trecuţi, iar soluţia pentru a depăşi criza COVID este respectarea cu stricteţe a regulilor.
‘Soluţia este respectarea şi impunerea unor reguli. Nu vrem şi nu merge spre un stat poliţenesc, dar sunt reguli care în situaţii de criză trebuie respectate. Am spus încă de la începutul acestei pandemii că nu va fi un an ca toţi ceilalţi.
Nu vom avea sărbători Pascale la fel, nu vom avea Rusalii la fel, nu vom avea şcoala la fel, nu vom avea concedii la fel şi nu vom avea o viaţă socială la fel’, a mai spus Nelu Tătaru în cadrul videconferinței Profit Health Forum.
Numărul cazurilor noi va crește
Raed Arafat a precizat că se vor înregistra şi 100 de pacienţi ce vor intra în Terapie Intensivă, zilnic.
‘Rolul lor este tratarea celui mai mare număr posibil, pentru a face binele pentru cel mai mare număr posibil.Partea de resurse umane rămâne partea cea mai serioasă care trebuie să vedem cu o manageriem corect, astfel încât colegii noştri să poată să îşi facă treaba.
Trebuie să recunoaştem că este imposibil să ne facem treaba după prevederile Codului muncii, suntem chiar într-o situaţie care nu mai permite acest lucru şi atunci trebuie să ne adaptăm programul, să ne adaptăm modul de lucru, în care să existe şi timpul de odihnă, dar, în acelaşi timp, să existe personal suficient în spitale şi în unităţile sanitare şi în serviciile de urgenţă care să se ocupe de numărul mai mare de pacienţi. Poate că acest aflux de pacienţi va dura cel puţin vreo patru-cinci-şase săptămâni’, a indicat Raed Arafat, notează Digi24.