Lista celor mai rare lacuri din lume. Unde se află aceste locuri unice de descoperit

18.10.2022, 17:28
Lista celor mai rare lacuri din lume. Unde se află aceste locuri unice de descoperit

Culoarea, forma și chiar caracteristicile apei fac din aceste lacuri situate pe toate continentele locuri unice de descoperit.Culoarea, forma și chiar caracteristicile apei fac din aceste lacuri situate pe toate continentele locuri unice de descoperit. Una dintre cele mai surprinzătoare și bizare formațiuni de apă dulce care pot fi observate este așa-numita Mare gaură albastră. 

Formate în depresiuni topografice create de procese geologice precum mișcările tectonice, vulcanismul sau chiar de acțiunea ghețarilor, lacurile sunt corpuri de apă, în general dulce, separate de mare. Există diferite tipuri de lacuri, în funcție de forma lor, iar multe dintre ele au caracteristici, tonalitate și chiar formă diferite.

Tocmai aceste caracteristici fac din lacuri locuri unice de descoperit. În ultimii ani, s-a constatat că există lacuri cu o nuanță rozalie. Concentrația mare de sare și chiar prezența carotenoizilor (pigmentul colorant) în adâncurile masei de apă determină colorarea apelor lacurilor.

Lista celor mai rare lacuri din lume

Lacul Hillier

Unul dintre lacurile care se remarcă prin această nuanță roz este Lacul Hillier, situat pe Insula Middle din Australia. Înconjurat de o vegetație plină de eucalipți, este un lac cu apă sărată care păstrează nuanța roz a apei pe tot parcursul anului. Acest lucru este similar cu Laguna Colorada din Bolivia. Situată în Rezervația Națională de Faună Andină Eduardo Abaroa din această țară sud-americană, culoarea apei se schimbă constant pe parcursul zilei, trecând de la maro la roz și chiar roșu.

Lacul Retba

Un alt lac care se remarcă prin nuanța sa roz intens este Lacul Retba din Senegal. La mai puțin de o oră de Dakar, capitala Senegalului, este separată de Oceanul Atlantic prin dune înguste. Cauza nuanței sale roz se datorează prezenței bacteriei dunaliella salina, generată de conținutul ridicat de sare din apa lacului. Cu toate acestea, nu toate lacurile se remarcă prin culoarea lor, ci altele se remarcă și prin forma lor.

Lacul Manicouagan

Un astfel de lac este Lacul Manicouagan din Canada. Cunoscut sub numele de “ochiul Quebecului”, deoarece este vizibil din spațiu, are o formă inelară și este alimentat de apele râului cu același nume. De asemenea, în Canada merită menționată prezența lacului Abraham. Cu o suprafață de 53,7 kilometri pătrați, principala sa caracteristică este formarea de bule de metan. Un proces care are loc atunci când bacteriile se hrănesc cu plante și animale în descompunere, de unde rezultă eliberarea de metan.

Marea Gaura Albastră, în mijlocul Oceanului Atlantic

Cu toate acestea, una dintre cele mai surprinzătoare și bizare formațiuni de apă dulce care pot fi observate este așa-numita Mare gaură albastră. Situată la 100 de kilometri de coasta continentală și de orașul Belize din America Centrală, este o gaură de formă circulară în mijlocul Oceanului Atlantic, cu o lățime de peste 300 de metri și o adâncime de 123 de metri. Erodarea calcarului și creșterea nivelului mării după epoca glaciară au dus la formarea sa.

citește și...