Horia Brenciu se confesează. ”Gândul ca pământul de acolo ar putea sa fie cotropit de tancuri sovietice mă termină”

04.03.2022, 13:06
Horia Brenciu se confesează. ”Gândul ca pământul de acolo ar putea sa fie cotropit de tancuri sovietice mă termină”

Horia Brenciu, în vârstă de 49 de ani, a transmis un mesaj emoționant și plin de durere pe contul său de socializare, în contextul conflictului armat din Ucraina, țară invadată de forțele armate ruse. ”Gândul ca pământul de acolo ar putea sa fie cotropit de tancuri sovietice mă termină”, a spus artistul referindu-se la Republica Moldova.

Războiul din Ucraina intră în cea de-a noua zi, cu un incendiu în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, după un bombardament al trupelor ruse.  Joi trupele rusești au ajuns în centrul portului ucrainean Herson, prima realizare majoră a invaziei declanșate joia trecută, iar în capitala Kiev și în alte orașe mari, forțele de ocupație au continuat bombardamentele. A avut loc o a doua rundă de discuții între Ucraina și Rusia, singurul lucru convenit fiind realizarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, răniților și pentru aprovizionarea cu ajutoare și alimente.

Pe fondul conflictului din Ucraina, Horia Brenciu a transmis un mesaj pe contul său de socializare. Acesta a vorbit și bunicul său, care a fost șef de gară în Cernăuți, dar și despre mama sa, care s-a născut tot acolo, mărturisind că că se teme că și acele zone ar putea fi atacate de ruși.

Horia Brenciu se confesează. ”Declarațiile mamelor și ale copiilor refugiați din Ucraina îmi umplu ochii de lacrimi”

”De câteva zile mă uit neputincios la pagina de fb si nu știu ce aș putea scrie… Să fiu vesel, ca de obicei, ar fi o cale de urmat, dar in fiecare zi declarațiile mamelor si ale copiilor refugiați din Ucraina îmi umplu ochii de lacrimi.  Sa fiu un pseudo războinic si sa scriu lucruri care mimează revoluția, ar fi deplasat comparativ cu orice bărbat ucrainean care da piept cu rachetele lui Putin. Nici varianta patetica nu-mi surâde… Nu-mi stă in caracter.  Bunicul meu a fost sef de gara in Cernauți, iar mama mea s-a născut tot in Cernauți. Gândul ca pământul de acolo ar putea sa fie cotropit de tancuri sovietice mă termină, dar lacrimile mele nu-i ajuta deloc pe cei din jurul meu. Vorbele mele, muzica mea, însă, da!”, a scris Horia Brenciu în mediul online.

”După 2 ani de pandemie, războiul asta e tot ce ne lipsea. Cu toate astea, trebuie sa le ducem pe toate, împreuna, cum zicea si Eminescu: “De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris şi pentru noi, bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război”  Cand scria bucuroși, cred ca poetul voia sa spună ca împreună să fim plini de înțelegere, de dragoste, de generozitate… Așa-mi place să cred.  Sunt in drum spre Bacău. Avem concert in seara asta si cred că oamenii care au cumpărat bilete se gândesc la întâlnirea de azi ca la una aducătoare de zâmbet si speranță.Tuturor care se gândesc sau acționează pentru binele vecinilor noștri, respect. Fiecare pas sufletesc contează. Unii aducem mâncare, alții dam un sms, alții un gând bun. Important e sa fim împreuna. Și să RĂMÂNEM așa! Slava Ukraina! Slava Cernauti! Slava România!”, a mai spus el.

citește și...