Putin a declanșat războiul în Ucraina. „Începe operațiunea militară în Donbas”

24.02.2022, 14:11

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi dimineață, ora locală, că lansează o „operație militară specială” în Ucraina, o mișcare care a fost urmată de rapoarte despre explozii în jurul orașelor, inclusiv Harkov, din estul Ucrainei, și a capitalei Kiev. Populația civilă a început să părăsească Kievul și Harkovul. 

Ministrul de externe ucrainean a confirmat, de asemenea, că „Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Orașele pașnice ucrainene sunt în grevă.”

Încercarea lui Putin de a redesena harta Europei ar putea duce la cel mai devastator conflict de pe continent de la al Doilea Război Mondial. Ar putea costa mii de vieți civili și ar putea crea sute de mii de refugiați care fug de violența din Ucraina.

„Începe operațiunea militară în Donbas”

Într-un discurs televizat care se desfășoară, Vladimir Putin susține că a ordonat o operațiune specială în Donbas și cere armatei Ucrainei să depună armele. Între timp, Ucraina și-a închis total spațiul aerian.

Putin s-a adresat cetățenilor Ucrainei: „Crimeii și-au făcut alegerea, acțiunile noastre sunt de autoapărare împotriva amenințărilor create, fac apel la interacțiune. Trebuie să fac apel la armata Ucrainei, ați jurat poporului, nu juntei, vă îndemn să depuneți imediat armele și să plecați acasă. Vreau să fac apel la forțele externe, oricine încearcă să creeze amenințări la adresa Rusiei, răspunsul va fi imediat. Cred în sprijinul rușilor. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască că un atac direct asupra Rusiei va duce la înfrângere și consecințe grave pentru un potențial agresor. Începe operațiunea militară în Donbas.

Putin a cerut Ucrainei să depună armele sau să fie „responsabilă pentru vărsarea de sânge”

Declarația lui Putin a venit în timp ce Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a organizat o sesiune specială la New York pe tema crizei din Ucraina, iar bombardamentele au început la scurt timp după aceea, potrivit mai multor știri. În discursul său, Putin a susținut că „apără oamenii care de opt ani suferă persecuții și genocid din partea regimului de la Kiev”, o referire la o afirmație falsă despre guvernul din Ucraina. Putin a susținut că armata rusă urmărește „demilitarizarea și denazificarea”, dar nu și ocupația. El a cerut Ucrainei să depună armele sau să fie „responsabilă pentru vărsarea de sânge”.

Este greu de știut exact ce se întâmplă pe teren în Ucraina. Rusia a folosit deja tactici de dezinformare și probabil va bloca comunicațiile locale. Dar este greu de interpretat ceea ce a spus Putin ca altceva decât o declarație de război.

Putin a recunoscut independența a două regiuni separatiste din estul Ucrainei

Tensiunea asupra Ucrainei a crescut de luni de zile, dar a escaladat rapid săptămâna aceasta, când, luni, Putin a rostit un discurs combativ de o oră, care a negat, în esență, statulitatea ucraineană. El a recunoscut independența a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, unde Moscova a sprijinit separatiștii din 2014 și a trimis așa-numitele forțe de menținere a păcii în regiune. După cum au spus experții, acesta a fost probabil începutul, nu sfârșitul, a pregătit scena pentru un conflict mult mai mare.

Escaladarea lui Putin vine după ce Statele Unite au avertizat, din nou și din nou, că o invazie mai mare a lui Putin era iminentă și după ce SUA și aliații săi europeni au impus sancțiuni semnificative – dar departe de a fi atotcuprinzătoare – Moscovei.

 

citește și...