VIDEO / Războiul din Ucraina, ziua 9: Incendiu la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa

04.03.2022, 09:13
VIDEO / Războiul din Ucraina, ziua 9: Incendiu la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare  din Europa
Războiul din Ucraina, ziua 9: Incendiu la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa

Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei.  Echipele de intervenţie ucrainene au anunțat că au stins incendiul declanșat la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Nivelurile de radioactivitate au rămas neschimbate la situl centralei, care numără şase reactoare nucleare şi furnizează o mare parte din energia Ucrainei, a anunţat  Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA), potrivit căreia niciun echipament “esenţial” nu a fost avariat.

Războiul din Ucraina intră în cea de-a noua zi, cu o alarmă declanșată în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, după un bombardament al trupelor ruse, transmite Hotnews.  Joi trupele rusești au ajuns în centrul portului ucrainean Herson, prima realizare majoră a invaziei declanșate joia trecută, iar în capitala Kiev și în alte orașe mari, forțele de ocupație au continuat bombardamentele.

A avut loc o a doua rundă de discuții între Ucraina și Rusia, singurul lucru convenit fiind realizarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, răniților și pentru aprovizionarea cu ajutoare și alimente.

Războiul din Ucraina, ziua 9: Incendiu la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa. Focul a fost stins, nivelul de radiații, în limite normale

Un atac al trupelor ruse a atins vineri o unitate a centralei nucleare Energodar din regiunea Zaporijie. Potrivit Kievului, tiruri de tancuri ruse asupra centralei au declanşat incendiul. Focul a cuprins o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut vineri încetarea utilizării forţei la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, cea mai mare din Europa, lovită de bombardamentele forţelor ruse, avertizând că lovirea unui reactor reprezintă un pericol grav, informează Agerpres. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Moscova că recurge la “teroarea nucleară” şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea unei centrale nucleare din centrul Ucrainei, în plină invazie rusă.

Inițial, echipele de intervenţie au anunţat vineri că trupele ruse le împiedică să stingă incendiul declanşat în urma bombardamentului asupra centralei de la Zaporijie, cea mai mare din Europa. Ulterior, echipele de intervenţie au anunţat că pompierii au putut să aibă acces la locul în care s-a declanşat incendiul de la centrala nucleară din Zaporijie. “La orele 06:20 (04:20 GMT) focul (…) a fost lichidat”, a anunţat Serviciul de urgenţă ucrainean. Nivelurile de radioactivitate au rămas neschimbate la situl centralei, care numără şase reactoare nucleare şi furnizează o mare parte din energia Ucrainei, a anunţat  Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA), potrivit căreia niciun echipament “esenţial” nu a fost avariat, precizează sursa mai sus-menționată.

citește și...