Florin Cîțu, despre continuarea vaccinării cu AstraZeneca în România: ”Este o decizie bună”
Premierul României, Florin Cîțu, a făcut declarații privind vaccinarea cu serul AstraZeneca în țara noastră.
Mai multe țări europene, printre care Germania, Franța, Italia și Spania, au decis suspendarea folosirii vaccinului de la AstraZeneca. Decizia a fost luată după ce au apărut suspiciuni legate de apariția unor tromboze la persoanele imunizate cu acest vaccin. În România s-a decis ca acest vaccin să fie în continuare utilizat. Premierul României a făcut declarații despre vaccinarea cu serul AstraZeneca în țara noastră.
„Sunt 230.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca și sunt bine. A fost o decizie luată de specialiști să continuăm vaccinarea. Este o decizie bună, dacă vă uitați la ce spune Agenția Europeană a Medicamentului. Campania de vaccinare trebuie să continue”, a declarat Florin Cîțu, premierul României, potrivit Digi24.
Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea cu AstraZeneca
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că decizia de a continua sau de a stopa temporar vaccinarea cu serul de la AstraZeneca a fost cea mai dificilă.
“A fost poate cea mai dificilă decizie. Cea mai ușoară decizie ar fi fost cea în care să spunem stop. Trebuie să punem însă în balanță beneficiile vaccinării. Suntem în pandemie, mii de oameni sunt zilnic infectați, ajung în spitale, unii la terapie intensivă, iar unii mor. Trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului care a precizat clar că beneficiile depășesc riscurile. Datele care au stat la baza deciziei noastre sunt cele care au luat în calcul fundamentul științific. Suntem conștienți că presiunea și semnalul la nivel european sunt foarte puternice. Deciziile de până acum au fost de maximă precauție. Față de ultima noastră decizie prin care am decis suspendarea temporară a lotului ABV2856 nu au apărut elemente noi care să schimbe decizia de la acel moment, așa că am decis să continuăm vaccinarea cu AstraZeneca”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, conform sursei mai sus-menționate.
”Riscurile legate de evenimentele tromboembolice raportate la nivel european nu au frecvență mai mare decât cea anticipată în rândul populației generale nevaccinate. Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca a arătat 37 evenimente tromboembolice, astfel că la nivel de frecvență vorbim de un caz la un milion de persoane vaccinate”, a mai precizat acesta.