Ce se întâmplă cu vaccinarea AstraZeneca în România! Ce a decis CNCAV

12.03.2021, 11:16
Ce se întâmplă cu vaccinarea AstraZeneca în România! Ce a decis CNCAV
Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca au fost deja utilizate în România, după ce Italia a stopat utilizarea vaccinului. În acest moment, au mai rămas doar 4.200 de doze nefolosite.

“Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 ţări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franţa, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv şi pentru care Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o investigaţie, menţionăm că România nu a primit doze din acest lot”, a precizat, joi seară, CNCAV.

Ce a declarat Florin Cîţu

Premierul Florin Cîţu a afirmat că mai sunt doze primul lot AstraZeneca, însă vor fi puse în carantină.

‘Vor fi puse pentru o săptămână în carantină. Nu este nicio decizie, noi luăm această decizie pentru că vrem să fim precauţi. Este o suspiciune în Italia şi atunci ca să fim precauţi, să nu existe nicio problemă (…). Repet, nu este o recomandare EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului), este doar că noi vrem să fim precauţi. Vor fi puse deoparte, vrem doar să fim precauţi”, a afirmat el.

Aceste vaccinuri care vor fi retrase din uz fac parte dintr-un lot mult mai mare, de 81.600 de doze, care a fost primit de România în data de 7 februarie. Dintre acestea, au fost utilizate 77.049 de doze. Ele au fost distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

Cu toate acestea, se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România.

citește și...