Draga Olteanu Matei, înmormântată la Piatra Neamț, alături de soțul ei

22.11.2020, 13:14
Draga Olteanu Matei, înmormântată la Piatra Neamț, alături de soțul ei
Draga Olteanu Matei, înmormântată la Piatra Neamț, alături de soțul ei

Actrița Draga Olteanu Matei este înmormânattă azi la Piatra Neamț, alături de soțul ei, Ion Matei.

Joi seara, sicriul cu trupul neînsuflețit al actriței Draga Olteanu Matei a fost depus la cinematograful „Dacia Mon Amour” din Piatra Neamț.

Duminică, 22 noiembrie, la ora 9:30, cortegiul funerar a ajuns pe Platoul Curții Domnești din Piatra Neamț, unde a fost oficiat serviciul religios și a fost acordat onorul militar. La ora 14.40, cortegiul funerar va pleca spre Cimitirul Eternitatea, cu oprire în fața Teatrului Tineretului. Regretata actriță va fi înmormântată alături de soțul său Ionel Matei, care a încetat din viață în anul2014. La înmormântare este permisă prezența a maximum 100 de persoane. Toți cei prezenți trebuie să poarte mască și să păstreze distanța de 3 metri între ei.

Draga Olteanu Matei a murit la spital

 

Draga Olteanu Matei a murit  în noaptea de marți, 17 noiembrie 2020, spre miercuri, 18 noiembrie 2020. Draga Olteanu Matei, în vârstă de 87 de ani, a ajuns, vineri seara, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, fiind transferată de la Spitalul Județean Piatra Neamț, din cauza unei hemoragii digestive superioare. Medicii de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași au anunțat că, în ciuda eforturilor depuse, actrița a murit în noaptea de marți spre miercuri.

Diana Cimpoeșu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Sfântul Spiridon”, a făcut primele declarații despre decesul celebrei actrițe Draga Olteanu Matei.

„Din păcate, în ciuda eforturilor echipei medicale, a colegilor de la Spitalul Sfântul Spiridon, de la secţia ATI, care au stat alături de ea până în ultimul minut, evoluţia ei a fost una nefavorabilă şi s-a declarat decesul în cursul acestei nopţi. Patologia era multiplă, iar starea critică susţinută din punct de vedere hemodinamic şi ventilator… Din păcate vârsta şi tot ceea ce am mai spus zilele trecute nu au fost în favoarea vieţii şi s-a pierdut această luptă cu viaţa, din păcate. Am anunţat aparţinătorii şi, din păcate, asta este situaţia. Ne pare rău ca după fiecare pacient pe care îl pierdem”, a declarat Diana Cimpoeşu.

Draga Olteanu Matei, carieră impresionantă

Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la data de 24 octombrie 1933. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1956. În septembrie, acelaşi an, a debutat în piesa ”Ziariştii” de Alexandru Mirodan. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri de televiziune.

După pensionarea sa din Teatrul Naţional (1992), marea actriţă a înfiinţat, la Piatra Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti ”Teatrul Vostru”. Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care: Premiul ACIN 1975 (”Ilustrate cu flori de câmp”, ”Filip cel Bun”), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).

În anul 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional ”Steaua României” de către Preşedinţie, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească. Începând din data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti.

citește și...