Dezastrul care amenință milioane de români: scumpiri de peste 36%! Banca Mondială declanșează o prigoană pentru țările cu datorii imense, printre care și România!
Criza alimentară globală este „severă” și afectează țările mai sărace, a spus președintele Băncii Mondiale, David Malpass. El a cerut țărilor să ia măsuri urgente pentru a rezolva provocarea securității alimentare cauzată de conflictul geopolitic.
David Malpass, președintele Băncii Mondiale, lansează un avertisment și spune că prețul alimentelor continuă să crească. Banca Mondială calculează că ar putea exista o creștere „uriașă” de 37% a prețurilor la alimente.
„Oamenii din țările sărace, în special din zonele rurale, sunt cei mai puternic afectați de criza alimentară… există, de asemenea, o tendință de a se îndrepta către alimente mai puțin nutritive, ceea ce este mai îngrijorător.”, potrivit BBC.
”Prețurile alimentelor au crescut deja cu aproape 37% de la an la an”
„A existat o lipsă de alimente, energie și îngrășăminte… îngrășămintele și energia sunt esențiale pentru ciclul agriculturii, așa că se bazează unul pe celălalt și creează o criză alimentară care va dura cel puțin luni de zile și probabil în anul viitor. Prețurile alimentelor au crescut deja cu aproape 37% de la an la an”, a declarat domnul Malpass în timpul unei conferințe de presă online.
Pentru fiecare creștere cu un punct procentual a prețurilor la alimente, 10 milioane de oameni sunt aruncați în sărăcie extremă, conform estimărilor Băncii Mondiale.
”Cei săraci vor mânca mai puțin”
Creșterea prețurilor i-ar afecta cel mai tare pe cei săraci, care „vor mânca mai puțin și vor avea mai puțini bani pentru orice altceva, cum ar fi taxele de școlarizare”.
„Cei săraci vor mânca mai puțin, vor avea mai puțini bani pentru orice, cum ar fi taxele de școlarizare. Asta înseamnă că într-adevăr, este un fel de criză incorectă, pentru că cel mai puternic îi lovește pe cei mai săraci”, a mai transmis oficialul.
De asemenea, șeful Băncii Mondiale a avertizat cu privire la o „criză în cadrul unei crize” care decurge din incapacitatea țărilor în curs de dezvoltare de a-și achita datoriile mari din cauza pandemiei, pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie.
„Aceasta este o perspectivă foarte reală. Se întâmplă în unele țări, nu știm cât de departe va ajunge. Până la 60% dintre cele mai sărace țări în acest moment sunt fie în dificultate, fie cu risc mare de a fi îndatorate”, a spus el.
„Trebuie să fim îngrijorați de o criză a datoriilor, cel mai bun lucru de făcut este să începem devreme pentru a acționa din timp pentru a găsi modalități de a reduce povara datoriei pentru țările care au datorii nesustenabile, cu cât amânați mai mult timp, cu atât este mai rău. este”, a adăugat el.
Ce datorie publică are România
Avertismentul Băncii Mondiale ar viza și România, care are cea mai slabă economie din UE, alături de Bulgaria.
Datoria publică a României a ajuns la final de 2021 la 577 mld. lei, adică 48,9% din PIB, mai mare cu 77 de mld. de lei faţă de finalul lui 2020. Datoria a crescut şi ca pondere în PIB, în ciuda faptului că PIB-ul a crescut puternic, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe.