De ce copiii prințului Harry și ai lui Meghan Markle pot folosi acum titlurile de prinț și prințesă. “Este extrem de puțin probabil ca prințul Charles să schimbe regulile”

10.09.2022, 13:20

Conform protocoalelor stabilite de Regele George al V-lea în 1917, copiii și nepoții unui suveran au dreptul automat la titlul de Alteța Sa Regală sau Alteța Sa Regală (ASR) – prinț sau prințesă. “Archie va deveni aproape sigur un prinț într-o zi. Charles nu își va renega nepotul, așa că este extrem de puțin probabil ca el să schimbe regulile pentru a împiedica acest lucru să se întâmple”.

Archie Mountbatten-Windsor, fiul prințului Harry și al lui Meghan Markle, este acum, din punct de vedere tehnic, prinț în urma decesului reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, potrivit informațiilor apărute vineri în presă, la mai bine de un an după ce Meghan a susținut în mod controversat că i s-a refuzat acest titlu din cauza rasei sale.

Sora sa mai mică, Lilibet “Lili” Mountbatten-Windsor, are și ea dreptul de a fi prințesă după moartea și urcarea pe tron a bunicului său Charles, Prințul de Wales, a relatat ziarul The Guardian.

Ce a declarat Meghan Markle

Ducele și ducesa de Sussex Harry și Meghan Markle nu vor avea nicio schimbare în titlurile lor regale.

Meghan a vorbit în timpul unui interviu acordat în martie anul trecut prezentatoarei americane Oprah Winfrey despre șocul pe care l-a avut când i s-a spus că Archie nu va beneficia de protecție din partea poliției pentru că nu are un titlu și a sugerat că decizia a fost luată din cauza rasei sale mixte.

Linia de succesiune a fost reorganizată după moartea reginei

Soții Sussex au indicat în interviu că se așteptau ca Archie să primească titlul de prinț după ce Charles va accede la tron, dar că li s-a spus că protocoalele vor fi schimbate – în conformitate cu dorința lui Charles de a avea o monarhie redusă – astfel încât copilul să fie exclus de la a deveni ASR și prinț.

Conform protocoalelor stabilite de regele George al V-lea în 1917, copiii și nepoții unui suveran au dreptul automat la titlul de Alteța Sa Regală sau Alteța Sa Regală (ASR) și prinț sau prințesă.

Copiii nu au primit titlurile atunci când s-au născut, deoarece erau strănepoți ai monarhului. Dar pentru a-l împiedica să devină prinț, regele ar trebui să emită o Scrisoare Patentă care să modifice dreptul lui Archie de a fi prinț și dreptul lui Lili de a fi prințesă. Cu toate acestea, verișorii lor – cei trei copii ai prințului William și Kate Middleton, prințul George, prințesa Charlotte și prințul Louis – au primit titlurile în calitate de copii ai fiului cel mare al (acum fostului) prinț de Wales.

O sursă a declarat anterior pentru PEOPLE: “Archie va deveni aproape sigur un prinț într-o zi. Charles nu își va renega nepotul, așa că este extrem de puțin probabil ca el să schimbe regulile pentru a împiedica acest lucru să se întâmple. De asemenea, Charles nu va spune că Archie nu va putea folosi titlul prea curând”.

Declarația lui George al V-lea a însemnat că doar Prințul George, în calitate de strănepot al monarhului pe linia directă de succesiune la tron, avea inițial dreptul de a fi prinț, deoarece este fiul cel mare al fiului cel mare al Prințului de Wales.

Linia de succesiune a fost, de asemenea, reorganizată după moartea reginei și îl vede pe prințul William urcând pe următorul loc în linia de succesiune la tron, potrivit ziarului Daily Star.

 

 

citește și...