Televiziunea de stat din Rusia promovează beneficiile banilor primiți de familiile soldaților morți. “O mașină nouă și frumoasă”

19.07.2022, 15:47

Un reportaj difuzat duminică la televiziunea de stat rusă a evidențiat modul în care un cuplu rus a reușit să își cumpere “o mașină nouă și frumoasă” cu banii primiți după ce fiul lor a fost ucis în războiul din Ucraina.

Un clip al reportajului de la televiziunea de stat și o traducere în limba engleză au fost distribuite luni dimineață pe Twitter de către jurnalistul BBC Francis Scarr, care a spus că acesta se concentrează pe “beneficiile” neprevăzute ale pierderii unui fiu în conflict. Cuplul rus este arătat mai întâi în interiorul casei lor cu o fotografie a unui bărbat care este, probabil, fiul lor.

“Ca și bunicii și străbunicii săi, el a luptat împotriva fascismului”, se aude un narator spunând, potrivit traducerii lui Scarr.

“O mașină nouă și frumoasă”

Tatăl este apoi arătat stând lângă o mașină albă a mărcii rusești Lada în interiorul unui garaj.

“În memoria fiului nostru, am cumpărat o mașină nouă și frumoasă”, spune tatăl.

În timp ce tatăl este arătat scoțând mașina de pe alee și conducând spre un cimitir, naratorul explică faptul că vehiculul “a fost cumpărat cu ceea ce oamenii numesc “bani de sicriu”, dar ceea ce oficial este o “alocație forfetară pentru familia celui decedat”.”

“Alexei a visat să aibă o mașină albă, exact ca aceasta”

“Tatăl său spune că Alexei a visat să aibă o mașină albă, exact ca aceasta”, spune naratorul. “Prima sa călătorie este la cimitir”.

Rusia nu a mai furnizat nicio estimare a pierderilor de trupe de la sfârșitul lunii martie, când Moscova a declarat presei de stat că 1.351 de soldați au murit, dar Ministerul ucrainean al Apărării a raportat luni că numărul de morți ruși a ajuns la aproximativ 38.450. Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care prevede plata a 81.500 de dolari, echivalentul a 5 milioane de ruble rusești, familiilor membrilor Gărzii Naționale a Rusiei care au murit în Ucraina sau Siria, potrivit Reuters.

Scurtul clip al televiziunii de stat ruse împărtășit de Scarr nu menționează numele de familie al soldatului la care se face referire ca fiind Alexei, cum și când a murit sau orice alte informații despre soldatul decedat. De asemenea, nu a identificat numele părinților, deși este posibil ca aceste detalii să fi fost furnizate în reportajul complet.

Anton Gerashchenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, a distribuit luni pe Twitter și o altă versiune a clipului televiziunii de stat fără subtitrare în limba engleză.

“Un soldat rus a fost ucis în Ucraina. Familia sa a folosit “banii de sicriu” pentru a cumpăra o mașină nouă”, a scris Gerashchenko pe Twitter. “Televiziunea rusă a filmat un reportaj despre asta, arătându-i conducând pentru prima dată la cimitir. Ei au pus în evidență mașina, fără să le pese de persoana moartă”.

citește și...