Cum se poate transmite coronavirusul când mergem pe stradă! Alexandru Rafila: ‘Șansele de a ne îmbolnăvi cresc considerabil’
Medicul Alexandru Rafila a oferit detalii esențiale despre cum se poate transmite coronavirusul atunci când mergem pe stradă, dar și la ce distanță trebuie să stăm față de alte persoane pentru a nu ne infecta.
Directorul Societății Române de Microbiologie a ținut totuși să precizeze că virusul din China nu se poate transmite cu ușurință de la o persoana la alta.
Rafila a mai spus că atâta timp cât se evită aglomerația și se respectă distanța fizică recomandată de autorități, există minime șanse să ne infectăm.
La ce distanță ne putem infecta cu COVID-19 pe stradă
‘Nu, nu se transmite printr-un contact pasager de câteva secunde. Transmiterea se produce când are loc un contact prelungit, când are loc un dialog, persoana poate să strănute. Câteodată nu oprim cum trebuie secrețiile, dar o simplă trecere cu o persoană nu are nimic.
Acest lucru trebuie spus fiindcă se produc exagerări, adică evitarea oricărei interacțiuni cu alte persoane. Nu, păstrezi distanța. Când nu poți, porți masca. Trebuie să ne schimbăm, e cel mai greu de realizat. Trebuie să dobândim obișnuința, este mai greu de obținut, acest lucru se întâmplă în momentul de față’, a explicat Rafila la Digi 24.
De asemenea, doctorul Alexandru Rafila a detaliat care este distanța la care nu ești ferit de COVID-19. Dacă te afli la o distanță de 70 de centimetri față de o altă persoană, șansele de a te infecta cresc considerabil.
Până în acest moment au fost confirmate 55.241 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Numai în ultimele 24 de ore au fost depistate alte 1.232 de cazuri noi, din 20.581 de teste efectuate. La Terapie Intensivă sunt internați 436 de pacienți, iar 2480 de persoane au murit.
De ce a crescut numărul pacienților de la Terapie Intensivă
‘Există un decalaj între creşterea numărului de cazuri şi creşterea numărului de persoane internate la Terapie Intensivă, dar şi în ceea ce priveşte mortalitatea, e un decalaj de două-trei săptămâni, pentru că, practic, o pesoană care se îmbolnăveşte nu intră de a doua zi la Terapie Intensivă, după o evoluţie de 7-10 zile ajunge în secţia de Terapie Intensivă. De asemenea, mortalitatea crescută apare după un interval mai mare de la creşterea cifrelor. Deci ne aşteptăm în mod normal în perioada următoare, în următoarele săptămâni, să avem o creştere mai rapidă a numărului de cazuri atât la Terapie Intensivă, cât şi o creştere mai rapidă a mortalităţii’, a mai afirmat Alexandru Rafila, la Digi24.