Ce făceau Nicolae Ceaușescu și Elena, de 1 Mai. Așa sărbătoreau toți românii
Parade de muncitori, pionieri şi şoimi ai patriei care scandau lozinci de preamărire şi înălţau pancarte uriaşe – aşa se manifestau românii de pretutindeni de 1 mai în epoca comunistă.
1 Mai, Ziua Internațiională a Muncii, era motiv de mare sărbătoare înainte de Revoluție. Pe vremea comunismului, 1 Mai era motiv de proagandă și de defilări grandiaose, totul în numele poporului român și al dictatorului Nicolae Ceaușescu.
1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu şi ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu „sentimente de înaltă preţuire, adâncă recunoştinţă şi dragoste fierbinte ale întregului popor”, notează realitatea.net.
Ziua se încheia la iarbă verde, unde se petrecea cu mici și bere, obicei care s-a păstrat și după Revoluția din 1989.
În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă, în 1890.
De menționat este faptul că povestea de dragoste dintre Elena și Nicolae Ceaușescu își are rădăcinile în anul 1939, la un bal dedicat Zilei Muncii, organizat pe strada Veseliei din Ferentari. Elena Petrescu, o tânără de 22 de ani, membră a tineretului comunist, devenea regina nalului, iar el, Nicolae Ceaușescu, care avea 21 de ani și era membru de 7 ani al Partidului Comunist Român, a pus ochii pe ea, potrivit libertatea.ro.