17 medici l-au consultat pe Nicolae Ceaușescu înainte de decembrie 1989. Ce boală i-au găsit

16.03.2020, 13:10
17 medici l-au consultat pe Nicolae Ceaușescu înainte de decembrie 1989. Ce boală i-au găsit
17 medici l-au consultat pe Nicolae Ceaușescu înainte de decembrie 1989. Ce boală i-au găsit

Fostul dictator Nicolae Ceușescu a fost la un pas de moarte înainte de Revoluția din decembrie 1989, care a pus capăt regimului comunist în România.

Nicolae Ceușescu a fost la un pas de moarte în aprilie 1989, din cauza unor complicații provocate de un diabet care fusese prost tratat.

Dictatorul comunist se afla în precomă diabetică hiperosmolară, iar medicii nu reuşiseră să-l convingă să facă tratament cu insulină. Cunoscut de 10-12 ani ca diabetic, Ceauşescu îl avea ca medic personal pe dr. Constantin Dumitrescu.  Când starea bolnavului s-a înrăutăţit, a fost chemat la Palatul din Primăverii profesorul Iulian Mincu, considerat cel mai bun specialist în nutriţie şi diabetologie din ţară.

Ceaușescu, consultat de 17 medici

Profesorul Iulian Mincu a povestit, pentru dcnews.ro, cum dictatorul a fost consultat de o echipă formată din 17 medici.

”L-am văzut prima oară pe Ceauşescu în 14 sau 15 aprilie, îşi aminteşte prof. Mincu. Am fost chemat la 8,30 dimineaţa, în Primăverii. Medicul său curant pe probleme de diabet era de la mine din clinică, dar lucrurile nu mergeau bine. Atunci, Ceauşescu m-a chemat. Când am ajuns, erau deja 17 medici acolo, atât din Bucureşti cât şi din ţară. În faţa lor, la intrare, stătea doamna Ceauşescu. Erau: ministrul Sănătăţii de atunci, Ciobanu, fostul ministru Proca, Apetrei, un mare cardiolog, decanul de la Facultatea din Timişoara, medici, asistente… S-a format un culoar spre locul unde stătea Ceauşescu, pe o canapea, dar fără să fie rezemat de spătar şi atunci am văzut că se uita spre cei din jur complet în afară. Privirea era pierdută, era absent, se vedea că e o situaţie gravă”, și-a amintit acesta.

Dictatorul nu vorbea cu nimeni

în momentul în care a fost consultat, Nicolae Ceaușescu părea total absent și nu vorbea cu nimeni. Profesorul Iulian Mincu a vorbit cu Elena Ceaușescu și i-a spus că dictatorul era în comă hiperosmolară și că trebuia să facă insulină, lucru care a deranjat-o foarte mult, aceasta nedorindu-și ca liderul comunist să devină dependent. Nicolae Ceaușescu a fost tratat cu insulină și și-a revenit.

Nu i-a spus nici măcar mulțumesc medicului

Profesorul Mincu a mărturisit, pentru sursa citată, că după ce și-a revenit, dictatorul nu i-a spus nici măcar mulțumesc.

”A doua zi, îl găsesc un om viu. Se făcuseră 400-500 de unităţi de insulină. În mâna unui nespecialist e o armă: dacă îi fac unui om 10 unităţi, poate intra în comă hipoglicemică. Dar el îşi revenise, se putea discuta cu el. Nu mi-a adresat personal nici măcar un mulţumesc. Primele cuvinte au fost: când pot să mă întorc la birou? În câteva zile s-a întors, iar peste două săptămâni a plecat în vizită în Pakistan, Indonezia şi Australia. Au fost şi trei medici în delegaţie: ministrul un cardiolog şi cu mine. Era cu totul alt om”.

citește și...