Ce este cultura violului și care este originea acestui concept
Este un termen inventat în anii 1970 și se referă la modul în care societățile au normalizat agresiunea sexuală și au învinovățit victimele pentru aceasta. Există un concept care este pe buzele tuturor: “cultura violului”. Nu este o terminologie care tocmai a fost inventată, ci una care are o jumătate de secol de istorie. Pentru a o înțelege, trebuie să ne întoarcem la New York în anii 1970, unde grupurile feministe au început să conștientizeze violența care a fost comisă împotriva femeilor de-a lungul istoriei.
Prima consemnare a termenului “cultura violului” datează din 1974, în cartea: Rape. Prima carte de surse pentru femei, realizată de grupul Radical Feminist din New York. Aceasta este o acuzație la adresa glorificării violenței sexuale împotriva femeilor și a întăririi stigmatizării femeilor. Adică modul în care societățile au pus acest tip de agresiune pe seama victimelor și au normalizat agresiunea sexuală.
Pe lângă acestea, au existat mai multe scriitoare care au vorbit despre acest tip de problemă structurală. Acesta este cazul lui Susan Brownmiller, Susan Griffin și Kate Millet, care înțeleg violul ca o formă de putere politică, de control și de opresiune a femeilor. Millet, de exemplu, a apărat “dominația sexuală” ca fiind “cea mai adânc înrădăcinată ideologie din cultura noastră, deoarece cristalizează cel mai elementar concept de putere”.
“Cel mai elementar concept de putere”
“Dominația sexuală este poate cea mai adânc înrădăcinată ideologie din cultura noastră, cristalizând în ea cel mai elementar concept de putere.”
Kate Millet.
Din acel moment, asociațiile feministe au început să se organizeze în grupuri în care au încurajat sprijinul reciproc și conștientizarea unei probleme care depășește actele de violență în sine, potrivit filosofului Raquel Mirallés. Aceste grupuri erau alcătuite exclusiv din femei cu un anumit statut social. Dar, în timp, a fost adoptată o modalitate mai transversală de înțelegere a acesteia.
Conceptul de astăzi, cu o abordare intersecțională
În prezent, este o problemă abordată și de UN Women, care constată că este “omniprezentă”, fiind “gravată în modul în care gândim, vorbim și ne mișcăm în întreaga lume”. Și, deși “contextele pot fi diferite”, cultura violului “este întotdeauna înrădăcinată într-un set de credințe patriarhale, putere și control”, precizează organizația mondială.
Pentru a o combate, “primul pas” este să o numim. Dar Organizația Națiunilor Unite propune, de asemenea, o listă de modalități care să contribuie la eliminarea acestor diferențe structurale în societăți. Printre acestea se numără crearea unei culturi a efortului consensual, încetarea de a mai da vina pe victime, toleranța zero pentru orice tip de agresiune, stoparea impunității și devenirea unui martor activ.
Alte sugestii vizează o analiză mai profundă a modului în care suntem condiționați să acționăm în cazurile de abuz. De exemplu, redefinirea conceptului de masculinitate asumat social. În acest sens, UN Women propune să ne gândim “în mod critic la ceea ce înseamnă masculinitatea pentru tine și la modul în care o reprezinți”.
De asemenea, se pledează pentru adoptarea unei abordări intersectoriale atunci când vine vorba de abordarea acestei probleme, având în vedere că “afectează întreaga populație, indiferent de identitatea de gen, sexualitate, statut economic, rasă, religie sau vârstă”. Prin urmare, “eradicarea ei înseamnă să interzicem definițiile restrictive ale genului și sexualității care limitează dreptul unei persoane de a se defini și de a se exprima”, conchide organizația.