Un cardinal de la Vatican a recunocut public că a abuzat sexual o fată de 14 ani. ”M-am purtat într-un mod condamnabil”

07.11.2022, 20:00

Cardinalul francez Jean-Pierre Ricard spune că a abuzat o fată de 14 ani în urmă cu zeci de ani și că se va retrage din funcțiile sale. La începutul lunii septembrie, Papa Francisc spunea că Biserica Catolică trebuie să trateze cazurile de agresiune sexuală cu „toleranţă zero”.

Cardinalul francez Jean-Pierre Ricard a recunoscut public într-un comunicat transmis luni că a abuzat sexual o fată de 14 ani în urmă cu mai multe decenii, relatează Reuters

“În urmă cu 35 de ani, când eram preot paroh, m-am comportat într-un mod condamnabil cu o tânără de 14 ani. Comportamentul meu a dus în mod inevitabil la consecințe grave și de durată pentru această persoană”, a spus Ricard într-o declarație.

Cardinalul a cerut „iertare”

Ricard și-a cerut iertare și a declarat că se va retrage din funcțiile sale și va fi disponibil pentru autoritățile judiciare și bisericești.

El a fost episcop în regiunea sud-vestică Bordeaux din 2001 până în 2019.

„Este monstruos, deoarece acest lucru distruge vieţi”

Răspunsul bisericii la scandalurile de abuz sexual a devenit una dintre temele definitorii ale perioadei de timp de când Papa Francisc a devenit șeful Bisericii Catolice. Papa a spus că fiecare caz de abuz în cadrul bisericii îl „rănește”.

„Este monstruos, deoarece acest lucru distruge vieţi”, a adăugat el. Un raport publicat în Franța, anul trecut, arăta că în jur de 216.000 de copii au fost victimele abuzurilor preoților catolici în această țară. Majoritatea cazurilor, însă, s-au petrecut cu mult prea mult timp în urmă pentru a mai putea fi cercetate penal conform legislației în vigoare în Franța.

 

În total, 11 episcopi sau foști episcopi, inclusiv un fost episcop din Creteil, în apropiere de Paris, Michel Santier, sunt în prezent vizați de anchete privind abuzurile, a declarat luni, într-o conferință de presă, Eric de Moulins-Beaufort, șeful conferinței episcopale franceze.

El a dat citire declarației lui Ricard în timpul evenimentului.

Acestea sunt cele mai recente dezvăluiri care au lovit Biserica Romano-Catolică, care a fost zguduită în ultimii 20 de ani de încălcări ale abuzurilor sexuale în întreaga lume, implicând adesea copii.

În Franța, anul trecut, o anchetă independentă a declarat că clerul francez a abuzat sexual peste 200.000 de copii în ultimii 70 de ani, iar autorii acesteia au declarat că Biserica Catolică a închis ochii prea mult timp.

 

citește și...