Ce eficiență are vaccinul Oxford-AstraZeneca! Este mult mai ieftin și mai ușor de depozitat
Grupul farmaceutic AstraZeneca a anunțat că vaccinul anti-COVID19 pe care îl dezvoltă împreună cu Universitatea Oxford are o eficiență de 70%.
Vaccinurile create de Pfizer/BioNTech şi Moderna au raportat o eficienţă de 90% şi, respectiv, 94,5%.
Vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca poate împiedica simptomelor la 70% dintre persoane, potrivit noilor studii clinice efectuate la scară largă, transmite BBC.
Ce eficiență are vaccinul Oxford-AstraZeneca
Nu este un triumf total, pentru vaccinurile Pfizer și Moderna au arătat o rată de protecție de 95%. Cu toate acestea, injecția AstraZeneca este mult mai ieftină, mai ușor de depozitat și de transportat către toate colțurile lumii față de celelalte două.
În plus, specialiștii de la Oxford au efectuat procesul care normal durează 10 ani pentru dezvoltarea unui vaccin în aproape 10 luni.
Guvernul britanic a precomandat deja 100 de milioane de doze ale vaccinului Oxford, destul cât să imunizeze 50 de milioane de oameni. În acest proiect au fost implicați 200.000 de voluntari. Cercetătorii au anunțat că vaccinul funcționează la 70% dintre cazuri.
“Suntem foarte mulțumiți de rezultate”, a declarat, pentru BBC, profesorul Andrew Pollar, principalul investigator al studiului.
Vaccinul este de fapt un virus de răceală obișnuit modificat genetic care a fost folosit pentru a infecta cimpanzei. Astfel, a fost modificat pentru a opri apariția unei infecții la oameni și pentru a transporta schema unei părți din coronavirus.
El începe producția proteinei țepușă a coronavirusului, pe care sistemul imunitar o recunoaște ca o amenințare și încearcă să o elimine.
Mai mult de atât, vaccinul produs de AstraZeneca împreună cu universitatea Oxford poate fi depozitat la temperatura frigiderului, spre deosebire de cele dezvoltate de Pfizer/ BioNTech și Moderna, care trebuie ținute la temperaturi mult mai scăzute.
Când vor ajunge primele doze de vaccin în România
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a explicat că primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă de la finalul lunii decembrie.
Acesta a mărturisit unde vor fi stocate vaccinurile, mai ales cele care au nevoie de condiții speciale, și cum se face vaccinarea efectivă. Vor fi cel puțin 2,4 milioane de doze de vaccin și tot atâtea de la Pfizer, suficiente pentru a vaccina personalul medical. Vaccinul se face în două doze, la interval de câteva săptămâni.
‘În cel mai fericit caz, ne așteptăm ca după jumătatea a doua a lunii decembrie, spre sfârșitul lunii, să vină primele doze de vaccinuri cel puțin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de ianuarie, februarie’, a spus Gheorghiță.
‘În momentul de față avem tot ce ne trebuie. Principalul centru de stocare în România va fi Institutul Cantacuzino. Vor exista încă 6 centre regionale, în 6 spitale militare care vor fi prevăzute – și există aparatura de care vă spun – cu aceste congelatoare de minus 80 de grade care au capacitate de stocare a unui număr mare de doze. Toate acestea există, ele mai trebuie doar să fie distribuite la centrele regionale. Producătorul acestui vaccin asigură distribuția până la nivelul acestor centre regionale’, a mai adăugat acesta, la Digi24.