Ce efecte secundare are vaccinul anti COVID-19 pentru organism. Rezultatele obținute pe voluntarii care l-au testat

03.12.2020, 11:27
Ce efecte secundare are vaccinul anti COVID-19 pentru organism. Rezultatele obținute pe voluntarii care l-au testat
Ce efecte secundare are vaccinul anti COVID-19 pentru organism. Rezultatele obținute pe voluntarii care l-au testat/ foto: shutterstock

Vaccinurile anti COVID-19 produse de companiile Pfizer şi Moderna urmează să obţină aprobare de la autorităţi pentru introducerea pe piaţă. Cele două au o eficacitate de de 95% în prevenirea infecțiilor.

„Eficacitatea a fost constantă în funcție de vârstă, rasă și etnie. Eficacitatea observată la adulții cu vârsta peste 65 de ani a fost de peste 94%”, a declarat compania americană Pfizer.

Ce efecte secundare au avut voluntarii care s-au testat

Cele mai recente studii arată că doar 10-15% dintre voluntarii pe care s-au testat vaccinurile Pfizer şi Moderna contra COVID-19 au raportat efecte secundare ‘observabile’, a spus Dr. Moncef Slaoui, şeful Operaţiunii Warp Speed pentru vaccinarea anti-coronavirus din SUA, scrie CNBC.

Aceste efecte secundare pot dura maxim două zile. Cei care au fost testați cu vaccinul anti-coronavirus au raportat roşeaţă şi durere la locul injecţiei, dar şi febră, frisoane, dureri musculare şi dureri de cap, a mai adăugat Slaoui.

În plus, doctorul Moncef Slaoui a precizat că cum se cunosc efectele pe termen scurt şi pe cele pe termen mediu ale inoculării, dar nu şi pe cele pe o perioadă foarte lungă.

Nelu Tătaru a spus că vaccinul nu este obligatoriu

Ministrul Sănătății a declarat că vaccinarea nu este obligatorie și că va fi gratuită. de asemenea, Nelu Tătaru a mai spus că speră ca în luna ianuarie să existe prima tranșă de vaccinuri.

‘Trebuie să înțelegem! Vaccinul nu este obligatoriu, este voluntar și este gratuit. Noi sperăm ca în ianuarie să putem avea prima tranșă și să putem vaccina prima categorie, și anume personalul din unitățile sanitare publice și private, în jur de 550.000. (Persoanele n.red.) fără comorbidități, peste 18 ani, sunt cele care vor primi acest vaccin din martie, aprilie”, a spus Nelu Tătaru, citat de Antena 3.

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că se va vaccina public împotriva COVID-19 ”dacă se crede că asta ar putea ajuta”.

„Dacă se crede că asta ar ajuta, da, cu plăcere, cum să nu, nu am nicio problemă cu asta. Eu sunt pentru vaccinare, personal sunt pentru vaccinare”, a spus președintele României, potrivit Digi24.

citește și...