Cât de sigure și eficiente sunt vaccinurile anti-COVID-19! Specialiștii au oferit informații de ultimă oră

25.11.2020, 19:05
Cât de sigure și eficiente sunt vaccinurile anti-COVID-19! Specialiștii au oferit informații de ultimă oră
Cât de sigure și eficiente sunt vaccinurile anti-COVID-19! Specialiștii au oferit informații de ultimă oră/ foto: shutterstock

Pentru a stopa răspândirea coronavirusului la nivelul întregului glob, mai multe companii farmaceutice au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19. Dar cât de sigure și eficiente sunt acestea? 

Uniunea Europeană a semnat deja cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac, care vor fi distribuite în toate țările europene începând cu luna decembrie.

Care este eficacitatea vaccinurilor anti-COVID

În România, primele doze de vaccin anti-coronavirus ar putea ajunge în România încă de la finalul lunii decembrie.

‘Comisia și-a asigurat până în prezent cel puțin 1,2 miliarde de doze și își îndeplinește angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficiente și accesibile nu numai pentru cetățenii UE, ci și pentru cei mai săraci și mai vulnerabili oameni din lume’, a precizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce a semnat contractul cu cei de la CureVac.

Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a făcut unele precizări cu privire la eficiența acestor vaccinuri.

‘Cu un număr tot mai mare de pacienți cu COVID în întreaga UE, un vaccin sigur și eficient este mai important decât oricând pentru a stopa pandemia. Cu acest al cincilea acord de cumpărare anticipată a vaccinurilor, extindem în continuare posibilitățile ca cetățenii UE și economiile noastre să poată reveni în siguranță în curând la normalitate. Este încă o etapă importantă în strategia noastră de vaccinuri din UE și dovadă a beneficiilor colaborării într-o veritabilă Uniune Europeană a Sănătății’, a spus aceasta, în cadrul unei conferințe de presă.

Ce spun companiile farmaceutice

Zilele trecute, Pfizer şi BioNTech au anunțat că vaccinul lor pentru COVID-19 are o eficacitate de 95% de prevenire a infectării. Un dezavantaj îl presupune necesitatea de transport la -80 de grade Celsius

Și compania de biotehnologie Moderna a anunţat că vaccinul său anti COVID-19 are o eficacitate de 94,5%.

Imunologul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite, a dat asigurări că vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna sunt absolut sigure, deși au fost dezvoltate într-un timp atât de scurt.

‘Viteza procesului de dezvoltare nu a compromis siguranţa şi nici integritatea ştiinţifică’a spus el în timpul unei conferinţe de presă a celulei de criză de la Casa Albă, scrie Le Figaro.

citește și...