“Armata va organiza o lovitură de stat”. O sursă rusă anonimă dezvăluie “sfârșitul cel mai probabil” al lui Putin

06.10.2022, 18:40

Dacă președintele rus își va pune în aplicare amenințarea de a folosi arme nucleare, s-ar putea confrunta cu o revoltă a elitelor militare. “În fața nesăbuinței lui Putin și a necesității de a evita utilizarea armelor nucleare, armata va organiza cel mai probabil o lovitură de stat pentru a-l detrona”, notează raportul. 

Războiul din Ucraina se află într-unul dintre cele mai tensionate momente de la începutul său, la 24 februarie. Criza internă a Rusiei din cauza pierderii teritoriului din Ucraina, amenințarea cu utilizarea armelor nucleare, avertismentul lui Borrell potrivit căruia “ne aflăm în faza cea mai periculoasă” a războiului. Evenimentele și declarațiile din ultimele săptămâni arată că acest conflict evoluează spre o etapă mai agresivă.

Cum se va încheia acest război? Răspunsul rămâne necunoscut. Potrivit unui expert consultat de Daily Mirror, conflictul s-ar putea încheia tragic pentru președintele rus Vladimir Putin: “O revoltă militară este cel mai probabil sfârșit pentru guvernul lui Putin”, spune analistul, potrivit as.com.

“Armata va organiza o lovitură de stat”

Putin s-ar putea confrunta cu o revoltă sau chiar cu o lovitură de stat, dacă își pune în aplicare amenințările de a recurge la arme nucleare. “Este puțin probabil ca elita militară a Moscovei să îi permită lui Vladimir Putin să lanseze arme nucleare în războiul său eșuat împotriva Ucrainei”, notează sursa citată.

“În fața nesăbuinței lui Putin și a necesității de a evita utilizarea armelor nucleare, armata va organiza cel mai probabil o lovitură de stat pentru a-l detrona”, notează raportul. Elita de la Kremlin crede că amenințările nucleare sunt eficiente împotriva Occidentului, dar folosirea lor este o poveste foarte diferită. “Dar dacă el ordonă un atac real, ofițerii de rang înalt probabil că se vor răzvrăti și se vor mobiliza împotriva Kremlinului, forțându-l pe Putin să demisioneze sau să moară“, a declarat acesta, citat de presă.

Posibilul succesor al lui Putin

“Cel mai important este administrația prezidențială a acoliților lui Putin, foști spioni KGB și foști ofițeri militari conduși de Evgheni Viktorovici Prigojin. Până acum, ei cred că declarațiile sale nucleare își servesc scopul”, detaliază sursa anonimă.

Dar cine l-ar înlocui pe Putin în caz de eșec? Potrivit sursei, cel mai probabil înlocuitor este Evgheni Prigozhin, unul dintre confidenții actualului președinte. Are 61 de ani și este supranumit “bucătarul lui Putin”, deoarece firma sa de catering lucrează pentru el. Dar el are legături și cu spionii GRU și a fost fondatorul Grupului Wagner.

Alexander Lanoszka, profesor de științe politice la Universitatea din Warterloo (Canada), a exclus folosirea de către Putin a armelor nucleare, declarând pentru La Razón: “Această manevră presupune o concentrare masivă a forțelor armate ucrainene, când, de fapt, acestea au operat în unități relativ mici și dispersate. În plus, utilizarea oricăror arme nucleare ar fi tabu și, prin urmare, nu ar face decât să adâncească și mai mult izolarea internațională a lui Putin”.

 

citește și...